Sunday, December 9, 2012

Head isu! Kohenda pühadeks Evelini koogiretsep

Presidendiproua Evelin Ilves jagas paar aastat tagasi Facebookis oma hõrgutavat kabatšoki-šokolaadi koogi retsepti ja sellest sai üks minu suurimaid lemmikuid. Proua Ilvesel oli õigus, kui ta kirjutas, et see maitseb suurtele ja väikestele ning nendele, kellele kook muidu ei maitse. Tõsi, ma viisin retsepti sisse väikesed muutused.

 Originaalis on tegemist kabatšoki-šokolaadi koogiga ja sinna käib sisse kakao, kuid minu meelest neelas kakao ülejäänud komponentide maitse. Või oli asi selles, et must šokolaadikook pole olnud mulle kunagi sobiv kavaler ja ma tundsin seetõttu oma esimest kooki süües peamiselt kakaomaitset?

 
Igatahes sulatasin ma järgmisel korral koogi sisse kakao asemel 200 grammi valget šokolaadi ja pärast seda on kook vahelduva eduga olnud kaks aastat meie pere laual. Kuna ma olen seda kooki nii pika aja vältel teinud, olen retsepti teinud ka teise muutuse. Originaalis kasutatakse vaid kabatšokki, kuid mina panin 4 dl riivitud kabatšokki ja 3,5 dl porgandit. Niisiis luba lahkelt esitleda: Kabatšoki-porgandi šokolaadikook, mis sobib suurepäraselt ka pühadeks.

Mida sul vaja on?

• 5dl nisujahu
• 1dl jämedaid kaerahelbeid
• 4dl valget suhkrut
• 200 grammi valget šokolaadi
• 2 tl soodat + natuke sidrunimahla
• 1 tl kypsetuspulbrit
• 1/2 tl soola
• 1 tl jahvatatud kaneeli
• 4 muna
• 3,5dl taimeõli
3,5 dl riivitudporgandit
• 3,5dl riivitud kabatšokki
• 1,5dl purustatud pähkleid või mandleid
• soovi korral värskeid või kuivatatud marju

Kuidas teha?

Kuumuta ahi 175C-ni. Sega eraldi kausis omavahel jahu, kerahelbed, sooda, küpsetuspulber, sool ja kaneel. Vahusta munad suhkruga tugevaks vahuks ja nõrista sinna segades õli ja veevannil sulatatud valge šokolaad. Seejärel lisa seejärel jahusegu. Lõpuks sega juurde riivitud kabašhokk, porgand ja pähklid. Ära unusta sidrunimahla! Minu lemmikud on  mandlid, neid panen ma alati ohtralt. Mulle meeldib, et kogus on nii suur, et kokku saab kaks suuremat või kolm väiksemat kooki. Kalla segu vormidesse ja küpseta umbes 55-60 minutit. Sõltub sellest, millise koogivormi sa valid, seega kontrolli kooki esimest korda siis, kui ta on 35-40 minurit ahjus olnud. 

Kui kook on jahtunud, võid glasuurida ja kaunistada. Mina olen koogitükile pannud peale Mark & Spenceri toodet Brand Butter või Lauensteini vanilje ja brändi trühvlikreemi. Mõlemad on mõnusad. Kuid tassi tee või kohvi kõrvale on maitseb see kook ka hea ka ilma lisanditega. Evelin kirjutas, et kook säilib maitsvana vähemalt nädala. Meie peres pole kook nii kaua veel vastu pidanud, sest see on kohe ära söödud. 

Mõnusaid maitseelamusi ja rahulikku teist adventi! 


SHARE:

1 comment

  1. Kas siinsed kogused on ühe või kahe koogi valmistamiseks?

    ReplyDelete

Blogger Template Created by pipdig