Sunday, April 8, 2012

Muinasjutuline munamaailm

Tänasel pühal riputasin kaela muna, mille loomisel on saadud inspiratsiooni kuulsast Fabergé loomingust. Ostsin selle endale kuskil kümme aastat tagasi Tallinnast, Kullassepa tänavalt. Mind hakkas aastaid tagasi Fabergé imeline maailm köitma ja teeb seda tänini. 

Hoolimata sellest, et see muna on väga eriline, olen seda harva kandnud. Rohkem sobib ta pika keti otsa, kuid millegipärast on ta jäänud peamiselt ehetekarpi ehteks.


Jagan natuke seda muinasjutulist munamaailma ka teiega. Nimelt algas Venemaa kullassepa Fabergé munade võidukäik 1885. aastal, kui keisrinna Maria Fjodorovna sai keiser Aleksander III-lt lihavõttekingituseks juveelikunsti tõelise meistriteose – lihavõttemuna, mille sees oli omakorda väike kana. Muna ja kana olid valmistatud emailist, kullast ja ehitud ehtsate vääriskividega. Kana silmadena särasid rubiinid ja kanakest ümbritses rubiinide ja teemantidega kaetud miniatuurne kroon.

Keisripaar oli sellest imemunast sedavõrd vaimustatud, et nüüdsest tellis keiser igal aastal Fabergélt keisrinnale kingituseks lihavõttemuna. Sama kommet jätkas ka Aleksander III poeg keiser Nikolai II, kinkides igal kevadel (aastail 1895–1916) kaks ainulaadset kunstiteost, Fabergé töökojas valmistatud lihavõttemuna: ühe oma abikaasale keisrinna Aleksandra Fjodorovnale ja teise oma emale Maria Fjodorovnale.




Väidetavalt valmistati Fabergé töökojas 50 keiserlikku lihavõttemuna, lisaks kümmekond teistele ülijõukatele tellijatele. Fabergé valmistas mune ka Kreeka kuningale Georgios I-le.


Kuigi iga muna on unikaat, peetakse kalleimaks Nikolai II poolt abikaasale keisrinna Aleksandra Fjodorovnale kingitud „Kroonimismuna”, mis paljastas avamisel miniatuurse tõlla, millega Saksa printsess, tulevane Vene keisrinna, Moskvasse sisse sõitis. 


Internetis ringi uidates sattusin kahe meeleoluka käekoti peale, mis on samuti Fabergé töödest inspireeritud. Mulle isiklikult meeldib see kõige viimane pilt. Kes sellist käekotti siis ei ihkaks?

PS. Kui sulle ehted, kulinad ja vidinad meeldivad, kiika ka seda postitust: Jackie and the Jewel Junkie



Stellariumi saad ka Facebookis jälgida. Tee seda SIIT.
SHARE:

3 comments

  1. Selle käekoti peale lendaks küll kogu kehaga peale, vabandage väljandamast....
    Kurikuulus kroonimismuna oli ju veidi ka peategelane filmis Ocean's 12, kus võluvad pätipoisid (Clooney,Pitt jt) selle ära varastasid. Filmi jaoks tegi koopia Vivian Alexanderi stuudio, mis on tuntumaid juveelide koopiate valmistajaid. Ja tema nn munalehekülg! Appi, ma ütleks... http://www.vivianalexander.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oi, see on küll äge lehekülg. Aitäh seda jagamast! Seal pole vist muna, mida hing ei ihkaks :)

      Delete
    2. Jah, vot selles pesas oleks küll meelsasti kana :)

      Delete

Blogger Template Created by pipdig