Saturday, December 10, 2022

"Vallaline kaunitar" ehk kuidas verbaalne mehepeks sai aplausi



"Vallaline kaunitar" pakkus sel nädalavahetusel kohalikele kollastele meediaväljaannetele kõvasti klikke. Aga mitte ainult. Keelepeksu sama palju. Nõmme Selveris rääkis üks proua kassa järjekorras teisele, kuidas Brigitte läks juba noorsandist lahku. Kuid mind huvitab hoopis nüanss, mis on jäänud nähtamatuks - miks tolereerime vaikides mehe alandamist?

See juhtus kümme aastat tagasi, kui meid kutsuti perega toretsevasse maakodusse uhkele sünnipäevale. Perenaine oli korralikult vaeva näinud - külm laud oli nii rikkalik, et kui sooja toitu hakati serveerima, polnud vist kellelgi kõhus ruumi. Vein voolas ojadena. Kuid miski oli sellel õhtul veel õhus. Viis, kuidas perenaine oma abikaasale erinevaid torkeid külaliste ees serveeris. Alguses üks väike märkus, siis juba mitu suuremat solvangut ja enne desserti algas draama. Mees oli seniks torkeid kuidagi talunud, kuid ka oma väärikas vaikuses tegi ta abikaasa silmis midagi valesti ja siis algas karjumine. Perenaine pakkus desserdi asemel meile ühe stseeni teise järel. Esimesed külalised lahkusid kohe. Meie perekond jäi lõksu, sest olime Tallinnast üsna kaugel ja autojuht oli juba paar klaasi veini joonud. Pärast seda on meil vaikiv kokkulepe - me ei jää enam kunagi tuttavate poole ööseks. Ma ei unusta iial seda kohutavalt ebameeldivat tunnet.

Täpselt sama tunne tabas mind ootamatult, kui avasin kolleegi saadetud YouTube`i lingi "Vallalise kaunitari" järelpeost Pärnus. 

Brigitte on Brigitte

Olgu öeldud, et ma üritan selles loos olla vaatleja rollis. Brigitte on Brigitte. Täiuslikumat reality show kangelannat on ilmselt "Vallalisele kaunitarile" edaspidi raske leida. Brigittel on talent kõik enda kasuks (või kahjuks - sõltub vaatajast) pöörata, kuid igal kümnel juhul ujub ta tormist välja.

Kui rääkida Hendrik Terrasest, siis esmapilgul tundub ta sarmikas ja hästi kasvatatud noormees. Klipp, mida Kroonika kunagi jagas ja kus Hendrik rääkis, miks ta saatesse tuli, ei jätnud kahtlust, et Brigitte vana tuttavana jääb mees tihedale sõelale. Ja jäigi. 

Pärnu uhkes hotellis toimunud õhtusöök (muide piletihind oli 79€) ja saatele järgnenud vestlusõhtu vaatamine oli minu jaoks sama ebamugav nagu seesama toretsev õhtusöök maakodus. 

Saalis istuvad Brigitte ja Hendrik, kes on andnud teada, et nad on lahku läinud. Hendrik selgitab, et nende baasväärtused ei sobinud kokku. Brigitte kurdab, et Hendrikul polnud kunagi tema jaoks aega. Hendrik ei taha selgelt eraelust rääkida ja korrutab seda mitu korda. Brigitte tõuseb püsti ja žestikuleerib. Lõpuks nendib Terras vastumeelselt, et ta polnud Brigitte jaoks kunagi piisav.

Kümnendal minutil kisub asi väga isiklikuks. Brigitte teatab: "See mees tahab olla intiimne kaks korda kuus maksimaalselt. See ei ole okei. Suhte alguses." Ja saal aplodeerib. Hiljem mainib Brigitte seda uuesti. 

Ebavõrdne seis

Vestlusõhtu lõpeb nii, et Terras lõpuks lihtsalt lahkub. Ja mulle jäi vaid üks mõte: "Kui üks mees oleks sedavõrd pikantsete seikadega oma endist kallimat pea saja külalise ees kostitanud, oleks selline tüüp tänaseks nimetatud vaimseks vägivallatsejaks ning ta oleks naisõiguslaste gruppides saanud tuld ja tõrva. Vabariigi kõige hullem mees. Lurjuste lurjus. Võimalik, et ta oleks oma Instagrami teadmata ajaks privaatseks sätestanud. Isegi sulgenud. Kindlasti oleks liikunud mõnda aega ringi covidi ajast järele jäänud maskiga. Või end mõneks ajaks tuppa lukustanud."

Kas oleme tõesti jõudnud aega, mil meestele võib avalikult öelda mida iganes ja mitte keegi ei avalda sel teemal arvamust? Kui aga keegi oma ekspruudile pea saja inimese ees ütleks, et sa olid vaid kaks korda kuus intiimsusest huvitatud, oleks see mees matside mats. Naisõiguslased haaraksid tõrvikud.

Brigitte on paljude noorte tüdrukute iidol. Ma loodan, et need noored naised ei hakka tulevikus oma suhteid lahkama sama avalikul moel nagu me seda 20 minutit järjest nägime.

Sinu iseloom on sinu saatus 

Võibolla räägib Brigitte emotsionaalsuse kasuks selles loos mingi hall tsoon, mida me veel ei tea. Ehk mõni tume saladus, mis tuleb peagi tema Instagrami Close Friends grupis avalikuks? Aga ka sel juhul on meeletu emotsionaalsus nii nelja seina vahel kui ka avalikel üritustel paljude jaoks talumatu. Kas ma mainisin nelja seina vahel? Ma ei taha teada, kuidas need kaks oma suhteid veel siis lahkasid, kui kaamerad ei käinud.

Ja kui rääkida suhte lõpetamisest, siis pole selleks kunagi õiget aega. Kui Terras oleks suhte lõpetanud pärast pidulikku galat, oleks ta saanud samamoodi süüdistuse, et soovis saatest poliitikuna kuulsust. Seega enne galat tundus Terrase poolt isegi ausam aga ka riskantsem kogu loole punkt panna. 

Oeh ... Küllap on asi minus. Ma kardan emotsionaalseid inimesi. Jälestan stseene. Pelgan purjus inimesi. Draamasarju ei vaata. Kui möödunud aastal üks kahemeetrine mees kaubamajas oma kössi vajunud abikaasa peale aina karjus ja karjus ja karjus, vaatasin alguses eemalt aga lõpuks läksin vahele. 

Reality show’s on mõistagi teised reeglid – mida rohkem draamat, mida pöörasemad osalejad, mida suuremad emotsioonid, seda parem. Aga päris elus on sinu iseloom sinu saatus. 

Sulle meeldivad lood, mille autoril on selgroog? Jälgi Stellariumi Facebooki SIIT ja hoia Instagramil silm peal SIIN.

* Selle loo refereerimine meedias ilma avaldaja loata on keelatud.

FOTO: Belinda Fewings

SHARE:

18 comments

  1. 100% nõus Sinuga ja aitäh, et selle teema objektiivse vaatlejana üles võtsid. Mulle väga meeldib Brigitte, aga tema arrogantsus (vōi on see enesekesksus ja ülbus lausa?) panevad ikka aeg-ajalt kulmud pealaele tõusma. Tark naine, nagu ta on, peaks ikka 2 sammu ette mõtlema, mis suhtekvaliteeti ta tulevikus ootab… kui keegi nüüd enam talle üldse läheneda julgeb. Kahju, ilus ja nutikas naine, aga emotsioonide poolest kontrollimatu ja see bravuurikus pole ei ilus ega stiilne.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ükskõik kui ilus ja tark on mees või naine, siis teiste pisendamine läbi stseenide on iga terve mõistusega inimese jaoks tülgastav. Rääkides teemast laiemalt, siis ma olen alati mõelnud, et kui teisi alandavad inimesed näeksid kõrvalt kui eemaletõukavad nad on, siis ilmselt nad oma käitumist ei kordaks. Tervitades, Stella

      Delete
    2. Olen Stellaga nõus; kõik naised igatsevad enda kõrvale gentelmani, saamata aru, et tõeline härrasmees vajab enda kõrvale ka tõelist daami. Tänases maailmas on mõlemaid vähe.

      Delete
  2. Ma ei õigusta Brigittet, mainitud asjade ütlemine avalikkuse ees oli üle võlli, aga ma mõistan teda - ta oli ilmselgelt väga armunud ja sai väga haiget, ei saanud ilmselt ka omavahel Hendrikult ei mõistlikke selgitusi, kaastunnet ega mõistmist. Arusaadav, et sellises olukorras võib haavatud ego ja kättemaksuiha üle pea kasvada. Selleks peab zen-meister olema, et sellises olukorras täiesti mõistvaks ja rahulikuks jääda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mitte zen-meister, vaid väärikas inimene. Sellest jääb paraku puudu nii reality show loojatel kui neis osalejatel.

      Delete
  3. Mulle telesarjas Hendrik ei meeldinud. Aga tema viisakas käitumine vestlusõhtul oli sümpaatne ja mul oli tõsiselt kahju, et teda rünnati BSH ja tolle sõbrannade poolt. Selline naiste käitumine pole okei. Hea, et Hendrik lõpetas suhte Brigittega. Väga erinevad inimesed nagu näha.

    ReplyDelete
  4. Mõistan millest räägid ja just naisõiguslasena (st normaalse naisena kes teab oma väärtust mis on täpselt sama mitte suurem kui teistel inimliigi esindajatel olenemata genitaalist) kaitseksin ka Terrast, sest naisõigus on meesõigus on võrdõigus. Väga kurb on lugeda mingit "tõrvikute järele haaramise" juttu seostatult inimestega kes soovivad võrdseid palku, töövõimalusi ja muud täiesti argist. Võrdsete õiguste pooldajad ei soovi ahistamist ei meestele ega naistele. Lihtsalt võib-olla vallalist kaunitari pole avalikult pootud, sest näiteks ma isiklikult tunnen vist ühte inimest kes seda saadet paar korda üldse nägi rääkimata mingist vestlusõhtust. Ei ole just naisõiguslastele suunatud saade.

    ReplyDelete
  5. Ja minu arust on Hendrikule meelevaldselt külge kleebitud, et läks hääli püüdma. Olnuks see nii, siis oleks ju tark olnud peale valimisi lahku minna, või mis? Küllap oli vaja intriigi mõttes seda poliitiku teemat üleval hoida. Aitäh, selle arvamusloo eest! Peale seda jubedat purjus kanakarja kambakat olen Hendriku poolt

    ReplyDelete
  6. Jättes kõrvale kõik poolt ja vastu argumendid, kes on süüdi ja kes mitte. Mind pani kõige rohkem imestama see, et mitte keegi ei sekkunud, et see tsirkus lõpetada. Kaspar küll korra proovis, aga edutult. Terve saalitäis rahvast ja kõik lihtsalt nautisid seda piinliku vaatemängu? Päriselt?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma olen saanud palju kirju inimestelt, kes seal olid ja üks palus, et ma ei kirjutaks blogis "terve saal aplodeeris", sest ta oli läinud sellele üritusele oma lapsega ning nad olid šokis. Arvasid kuni lõpuni, et tegemist on naljaga aga ei olnud. Teine ütles, et ta sooviks oma raha tagasi saada, kui see vaid võimalik oleks, sest see rikkus pikalt ta õhtu ja meenutas talle meest, kes teda avalikult alandas. Ja tõepoolest, Kaspar jäi omal kombel kangelase rolli, sest ta astus korraks vahele, kuid see oli lootusetu seis. Tervitades, Stella

      Delete
    2. Oli ka plaanis lapsega (täiskasvanud tütar) minna. Super, et siiski ei läinud. Aitäh, Stella, selle kirjutise eest ja loodan, et see ei jää ainsaks omataoliseks

      Delete
  7. Brigitte käitus adekvaatselt. Terras võinuks suhte arenedes öelda, mis talle ei meeldi või sobi, nagu tavaliselt tehaksegi, aga ta ei andnud Brigittele võimalustki. Brigitte, kes eeldas, et kõik on hästi, oli seega nagu ülevaatusel, mille lõppedes talle teada anti, et ta ei sooritanud katset edukalt. Isegi kui Brigittel oli muresid ja ärevust, siis võinuks mees teda aidata sellest läbi tulla, tema vastu huvi tundes ja toetades. Selle asemel hakkas ta end ohvrina kujutlema. Brigitte ei olnud tema jaoks piisav, ja sellest tekkis ka vastupidine mittepiisavus ehk et külm mees annab oma tundetusest ka märku, hoiab eemale ja see teeb naise murelikuks, ta hakkab näitama välja ebakindlust - Brigitte nii seda kõike ju ka kirjeldas. Ta olevat olnud õnnelik mehe olemasolust endast, mis peakski olema piisav. Aga mehele ei olnud see piisav, ta ei soovinud ülekeevaid emotsioone, ei häid ega halbu, mis ilmselt vaheldusid, nõnda hakkas see Brigitte õnn ka murenema ja tekkisid küsimused, kas see pole enesepettus. Samas oli see kõik ju mehe algatus, ta oli Brigitte valinud nii nagu too temagi. Ja siis praakinud ta südametult välja, ilma arutamata ja võimalust andmatagi. Eks sellega tuleb leppida, aga teha seejuures nägu, et see on okei ja polegi põhjust olla solvunud ülekohtu pärast?

    ReplyDelete
  8. Jätkuks (liiga pikk kommentaar tuli): Mina ei näinud küll kuskil Hendriku alandust, pigem alatust, ja Brigitte polnud mitte ründav, vaid kaitses. Brigitte rääkis seal ainult tõtt, samal ajal kui mees valetas, et on ühiselt kokku lepitud ja ei sobi jne, mis oli lihtsalt üks sisutühi avaldus. Miks Hendrik häbipukki pandi - sest ta tegu või teod olidki ju häbiväärsed? Nii lihtne siis ongi - erinevad arusaamad põhjenduseks lahkun mängust, sest mulle enam ei meeldi.
    Igas mängus on siiski reeglid ja vastasega arvestamine. Mees mängis iseendaga ja iseennast, tehes samal ajal nägu, nagu ta ka intervjuus ütles, et alati jätab end tahaplaanile ja annab teistele võimaluse ja mis veel. Tühi jutt. Ja see ületunnistuski, et meil polnud kunagi mugav, kogu aeg sa muretsesid midagi, st et kogu aeg oli ilmselt etteheiteid talle ja ebakindlust ka möödunud suhteid meenutades - vahest see ongi mehele eemaletõukav, ent vaid siis, kui ta pole huvitatud põhjustest, mis seal taga on ega taha suhtega edasi minna. Need põhjused pole iseenesest ka midagi, mida võiks häbeneda avalikult välja öelda - milles küsimus siis oli, et rääkida ei saa, see oli samasugune nentimine, et ma pole sinu jaoks piisav, nagu oli ka, et erinevad eluväärtused jne, ainult et see ütlemise ja arutamise aeg oleks pidanud olema varasem ja omavaheline. Niimoodi vaagida, et naine on liiga nõudlik võib mõne juhusliku tutvumise alguses, mitte peale kihlumisettepanekut. Siis peaks ikka proovima midagi muuta, mitte nii kergekäeliselt inimest hüljata, eriti kui on näha, et teine on valmis muutuma. Aga seda ei üritatudki. Ka see küsimus oli alatu, osatada, noh, ütle ausalt, kas sa olid selles suhtes õnnelik, teades, et ise käitus nõnda, et polnudki võimalik õnnelik olla. Kahju Brigittest, aga see lapsik, enesekeskne, isekas, mugav ning mõistmatu mees polnudki teda väärt, ja samas oli ta väärt kõige vähem seda, mida ta nüüd tunda sai. Kuigi oli näha, et tal jäi veel õigust ülegi ja jätkus jultumust taas Brigitte süüdlaseks teha. Aga palun ärge sellele siis kaasa kiitke. Brigitte tuli isegi kenasti selle kõigega toime. Niisama kui selle saatega. Terve see meestevägi seal oli ju talle täiesti sobimatu, aga ta ei näidanud seda kusagil välja. Ja nagu selgus, ka see ainus, kes tundus nagu olevat tema mõõtu, oli tegelikult väiklane.
    Nii palju Hendrikule õigust, et see võib olla tüüpiline mehelik käitumine, ja võimalik, et Brigittel on ka selliseid puudusi ja ta ei meeldi igaühele, aga siis poleks ju pidanud ei saatesse minema ega ka ettepanekuid tegema. Ja kui ümber mõeldi, siis selgitanud ja püüdnud jõuda viisaka andeksandmiseni. Mitte nii, et astun sisse, teatan, et nüüd on kõik ja vältinud igasuguseid selgitusi ja tagajärgi. Brigitte ainus viga oli ehk see harv intiimsus mängu tuua, oli ju selge, et pigem oli siin taga see, et mees oligi hakanud eemale hoidma. Aga nii kiiret meelemuutust ei oska ju karta. Hendrik oleks võinud ehk öelda, et sa ei ole see inimene, kellesse ma armusin, mitte teha end ohvriks. Ja öelda seda õigel ajal, et saate ajaks oleksid emotsioonid juba maha käinud.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tere, tänan pika kommentaari eest. Kirglik kaasa mõtlemine on alati valgustav. Tervitades, Stella

      Delete
  9. Olen olnud ise sarnase käitumisega boyfriendi ohver ja temast vabanemine oli raske. Arvan, et Terrasel vedas, et ta nii õigel ajal lõpetas suhte. Vaatasin väga hoolikalt üle kõik brändid, mida BHS reklaamib oma kanalites reklaamib ja otsustasin nendele boikoti korraldada. Kui vaimne vägivallatsemine ei saa mitte mingit karistust, saab karistada brände, kes oma raha annavad sellisele inimesele. Aitäh, et seisad õigete väärtuste eest. Kristel.

    ReplyDelete
  10. Tere Stella, olen 100% sinuga nõus, et mis on lubatud ühele ei ole lubatud teisele. See on elu paratamatu osa ja nii saavad haiget ikka nõrgemad. Kas sinu arvamus oli ka täna Kroonikas, kus olid sarnased laused ja mõtted? Margit M.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tere, Margit, ma olen kirjutanud vaid ühe arvamuse ja selle siin samas blogis oma nimega. Selle kommentaariga siin tõmban ka selle Brigitte-Hendriku teema kokku, sest ärgem unustagem - meil on jõulukuu, kohe on jõulud ja kingitused vajavad pakkimist :) Soojade tervitustega, Stella

      Delete

Blogger Template Created by pipdig