Saturday, October 15, 2022

Kellel on corgi? Mida peaksin selle koeratõu kohta teadma?

Kui sinu tütar räägib viis aastat järjest, et ta sooviks endale corgit, siis ühel hetkel sa murdud ... Ja otsustad oma lugejatelt, kellel juba corgid kodus kasvamas, nõu küsida. Minu tütre armastus corgide vastu sai alguse viis-kuus aastat tagasi ja võimalik, et see seostub pisut Netflixi hittsatjaga "The Crown", kus kuninganna Elizabeth II olid corgid. Lisaks oli mu tütrel absoluutselt iga dialoog "The Crownist" peas. 

Aga ükski armastus koeratõu vastu ei kesta sedavõrd kaua kui ühe tesarja mõju. Seega on meil kodus vahelduva eduga teemaks: "Kas võtta corgi? Või mitte?" Olen corgide kohta guugeldanud erinevaid teemasid, kuid ikkagi tundub mulle, et info otseallikast ehk inimese käest, kellel selline karvane sõber juba kodus olemas, on kõige parem. Aastaid tagasi oli meil kodus teemaks võtta Jack Russell ja siis küsisin samuti selle koeratõu kohta oma lugejatelt ja toona leidsin, et selles hetkes, ajas ja ruumis, kus me parasjagu olime, ta meile ei sobinud. 

Tulles tagasi corgide juurde, siis huvitaks mind absoluutselt kõik! Millega tuleb arvestada, kui endale corgi võtta? Millise iseloomuga on teie corgid? Mis on nende juures kõige rõõmustavam? Kas nad armastavad kaisus magada või on see pigem seotud iseloomuga - mõnel meeldib oma pesas olla, teine trügib kaissu? Mida sa oskad mulle corgidest kirjutada/soovitada, mida mina siinkohal ei tea küsida? 

Varem oli meil ka kass, kuid möödunud septembris sai kuri haigus temast võitu ja minu armas-armas Kiskja tuli magama panna. Mul on siiani südames justkui terav nool ja pisarad silmas, kui oma musta kassi peale mõtlen. Kui aus olla, ei suutnud ma temast isegi blogisse midagi kirjutada, sest iga sõna tundus tühine võrreldes minu armastusega oma kassi vastu. 

Jätkates ikkagi rõõmsamatel teemadel, siis enne, kui annan sulle sõna, kirjutan paar huvitavat fakti kuninganna Elizabeth II corgide kohta. Nimelt kingiti talle aastal 18ndaks sünnipäevaks aastal 1944 esimene corgi - koerake sai nimeks Susan ja Susani sugupuust sündis kuningannale kokku sedavõrd palju corgised, et viimane nendest suri alles aastal 2018. Kokku oli kuningannal üle kolmekümne corgi ja kõige rohkem oli tal ühel ajal kolmteist corgit. Koertele valmistati road mõistagi kuninglikus köögis ja kuninganna eelistas oma lemmikutele igal võimalusel ise söök ette tõsta. Kui kuninganna Elizabeth II tänavu septembris suri, jäi temast maha kaks corgit ning kui tema kirst Windori lossist möödus, seisid kaks corgit koos teenijaga väljas, et armastava omanikuga hüvasti jätta. Siin on ka mõned huvitavad nimed, mida kuninganna corgid kandsid: Muick, Sandy, Cherry, Lissy, Candy, Rufus, Tiny, Mask ja Dipper. Viimane võis olla kuninganna lemmikuim nimi, sest nime Dipper andis ta erinevatel aegadel kahele corgile.  

Sinu soovitusi ootan aga Stellariumi kommentaariumi või blogi Facebooki lehele postituse alla. Suur tänu igale ühele, kes võtab aega ja annab mulle nõu. Üks armas preili võib tänu teile saada väga õnnelikuks.


FOTOD: Cole Keister, Brandon Cormier

SHARE:

2 comments

  1. muidu kena ilmega peni, aga silma torkab pahasti, et jalgu tal õieti pole, või pole näha. see jätab õnnetu mulje. justkui oleks puudega. samas oma kõhuga ta tõmbab ilmselt toad tolmust puhtaks, nii et plussi ka. teeb ka tolmuroboti töö ära. a soovitan guugeldada, infot on palju. näiteks ei soovitata corgit lastele

    ReplyDelete
  2. Mina soovitan corgit väga.Ta on kergesti õpetatav, väga kiiresti saime trikid selgeks õpetatud. 2 nädalaga treenisime näituse jaoks selgeks omad nipid. Meie kodus on 3 last ja ta on väga hooliv, sõbralik. Muidugi tuleb tal jätta aega omaette olekuks. Seda vajab iga elusolend. Ta on väga seltskondlik koer, südamete vallutaja. Väga empaatiline. Otseloomulikult iga koer on indiviid. Meil ju siis on juhtunud see kõikse kõige. Soovitan väga seda tõugu koera. Ka endal plaanis pesakond teha ja kindlasti üks endale jätta. Nad on lihtsalt võrratud!

    ReplyDelete

Blogger Template Created by pipdig