Monday, October 10, 2022

Kapis ruumi napib? Unusta Marie Kondo ja esita endale need kolm küsimust


Koristamine ja sorteerimine on tegevused, mis ei kao ilmselt mitte kunagi mitte ühegi inimese elust. "Kas see asi toob mulle rõõmu?" - see on Jaapani koristusgeeniuse Marie Kondo tabav küsimus, mis on aidanud mul aastate jooksul paljust mitte rõõmu toovatest asjades vabaneda. Kuid Marie Kondo küsimusel on ka medali teine pool. Meist mitte keegi ei osta endale asju, mis pilku ei paita. 

Kuivõrd mul on kaks elamist, siis tuleb ka topelt tegutseda. Hiljuti sorteerisin oma Nõmme kodus riideid. On lausa hämmastav, kui palju riideid võib koguneda, eriti, kui jätad vahepeal sootuks mõned sahtlid unarusse. 

Kuid sel korral oli mul lisaks Marie Kondole varuks veel üks uus nipp, mida soovitas Suurbritannias professionaalset koristamise teenust pakkuv tiim. See on nii lihtne, et tekib omakorda küsimus: kuidas ma ise selle peale ei tulnud? 

Esimesed kaks küsimust, mida nad soovitasid riideid sorteerides endale esitada on järgmised: "Millal sa seda viimati kandsid? Millal sa kavatsed seda järgmine kord kanda?" Täiesti geniaalne! Võtsin ette suure kuhja riideid ja panin nad pikemalt mõtlemata taaskasutusse mõeldud kotti. 

Kõige sagedamini vastasin iseendale: "Ma ei mäleta, millal ma seda viimati kandsin." ja teine vastus oli veel slegem: "Mul pole kavatsustki seda lähiajal kanda." Need kaks küsimust aitasid mul panna kokku kaks suurt kotti riideid ja kingi, mis olid imelised ja mille vaatamine tõi mulle rõõmu, aga mida ma pole ammuilma kandnud ja ei kavatse ka edaspidi kanda.


Ühe küsimuse esitasin endale veel: "Mitu korda sa seda asjad üldse oled kandnud?" Siin vastused varieerusid: "Paar korda" ja "Ma ei mäleta". Viimane vastus tähendab seda, et ilmselt mitte kuigi palju ja kui olengi neid riideid kandnud, siis pole nendesse erilisi mälestusi kogunenud. Riideesemeid, mida olen aga väga-väga palju kandnud, mäletan justkui eilset päeva. Näiteks on mul üks hall villane kleit, mida kandsin vahepeal justkui koolivormi ... Ja lemmikud on kaks sametkleiti, mida ostsin endale omal ajal kahes erinevas värvitoonis. Neid ridu kirjutades plaanin nad kapist välja otsida ... 

Seega, kui sul on plaan teha kappi ruumi juurde, siis küsi endalt just need kolm küsimust: "Millal sa seda viimati kandsid? Millal sa seda jälle kavatsed kanda? Mitu korda sa seda üldse oled kandnud? Usu mind, kui oled nendele kolmele küsimusele vastanud, siis on sul automaatselt garderoobis ruumi juures ja mis on mõnusam, kui kapp, mis pole asju täis tiibitud. Muide, valik minu riidekapis olevaid asju on müügis YAGA veebipoes, mille leiad SIIT. Näiteks on müügil seesama värviline mantel ... Tõsi, vahel mõtlen ma oma Yagasse müüki pandud asjade osas ümber ja kustutan nad poest. Seega on naise meel muutlik. Milline nipp aitab sinul asjadest vabaneda?

FOTOD: Kristin Arniste

SHARE:

1 comment

  1. Mina olen nende küsimuste põhjal oma kappi juba üle aasta nii tühjemaks saanud, etappidega.

    ReplyDelete

Blogger Template Created by pipdig