Wednesday, January 3, 2024

10 etiketireeglit, mida peaksid sõnumineerides meeles pidama



Esimene tekstisõnum saadeti telefonist telefonile 3.detsembril, aastal 1992. Oh aegu ammuseid – nüüd on meil nii palju kanaleid, kus mõtteid vahetada. Neid ei jõua vist enam kokku lugedagi. Kui kanaleid tuleb aina juurde, siis etikett on sõnumite saatmisel jäänud mõningaste muutustega siiski samaks. Siin on kümme soovitust, mida tasub meeles pidada, kui oled hoogne sõnumineerija.

1. Ära kirjuta sõnumites konfidentsiaalset, privaatset või midagi mis võiks hiljem sulle endale või sõnumi saajale piinlikkust valmistada. Samuti ära asu teravaid teemasid, oma pettumust või pahameelt teise inimese suhtes messenegeris lahendama. Kuigi elame ajal, mil inimesed lõpetavad armusuhteid sms`i teel, tasub siiski saba jalge vahelt välja tõmmata ja helistada. Kui teema on tõsisem, siis saa inimesega pigem kokku.   

Lõbus seik: Rääkides privaatsetest sõnumitest - tead ju seda hetke, kui sõbranna palub sul endast telefoniga foto teha ja samal ajal ilmub ekraanile messengeri tulnud sõnum. Olen olnud olukorras, kus pidin sõbrannat pildistades lugema tema tuttava saadetud rõõmuhõiset: „See Jevgeni oli voodis senistest parim ...” Jagatud rõõm, on jagatud rõõm, kuid kunagi ei tea, kuna seda rõõmu jagatakse kogemata ka võõrastega. Andsin telefoni sõbrannale tagasi ja tegin näo nagu ma poleks midagi näinud ... See pole ainus kord, kui kellegi teise ekraanile ilmub midagi, mida kogemata näen. Tõsi, näide Jevgeni võimekusest on vast kõige vürtsikam ja osad detailid, mida olin sunnitud lugema, ei kannata blogis kordamist.

2 .Tee vahet, kellele sa oma sõnumit parasjagu kirjutad ja milline on sinu kirjastiil. Parima sõbrannaga ei vaheta sa ju samalaadseid sõnumeid, kui kolleegi või tööandjaga. Kirjastiil sõnumites võiks olla üsna ühtne. Etikett soovitab olla kõigiga võrdselt viisakas, siis sa ei kahetse ka päeva, kui ajad messengeri aknad kogemata segi ja saadad oma ülemusele sõnumi, mida plaanisid sõbrannale teele panna, tööandjana ei taha sa ju samuti kirjutada oma kolleegile sõnumit, mida plaanisid ehk sootuks pereliikmele saata. Lõbusaid ja vähem lõbusaid segadusi on küll ja veel juhtunud ... Ning kahetsust on vahel olnud oh, kui palju.  

3. Kontrolli alati, kellele sa oma sõnumi teele paned. Kui mõni teema on eriti delikaatne, vaata, et sinu sõnum ei lähe valelele inimesele või sootuks kolleegide üldchatti. 

Lõbus seik: Kord lohutasin sõbrannat tema ebaõnnestunud suhte pärast ja teises aknas kirjutasin koostööpartneriga. Lõpuks panin sõbrannale kirja paar teravust tema eksmehe suunas, kuniks mu koostööpartner, kes on omakorda õnnelikus abielus, vastas: „Vale aken vist” ja lisas suure smile`i.

4. Sa kirjutad sõnumis, messengeris või Instagrami DM`is oma sõpradele, tuttavatele või kolleegidele nii pikalt, et sinu kirjutist võib lausa novelliks pidada. Lihtsam oleks kogu tekst kenasti e-mailiga saata. On üsna suur vahe, kas kirjutada kaks-kolm rida või panna kirja lõputult lainetavad laused, mida siis teine peab kannatlikult pisikeselt ekraanilt lugema.

Mitte nii lõbus seik: Aegajalt saan oma Instagrami DM`i koostööpakkumisi ja enamjaolt on need kirjad sedavõrd pikad, et võiksid vabalt mu e-maili potsatada. Olen tavaliselt vastuseks saatnud oma e-maili aadressi, mis siis, et see on mul Instagrami bios olemas ...



5.  Su sõbranna kirjutab sõnumi: „Võta siis kindlasti see kaelake kaasa.” Ja sina saadad talle vastu parandava sõnumi: * kaelakee

Ajal, kui kõigil on kiire, võib igaüks sõnumit saates teha väikese koma - või tähevea, see ei tähenda veel, et ta ei valda eesti keelt ja et sina peaksid teda parandama. Tundub uskumatu, aga leidub neid, kellel on alati hüva nõu varuks, kuidas meid kirjakeeles õigele rajale suunata ja seda messenegeri või sõnumi vahendusel. 

Lihtsalt infoks: Mitte keegi ei armasta tähenärijaid!

6. Kui armastad igale sõnumile emojosid lisada, siis tulista neid oma lähedastele palju tahes, säilitades siiski mingi piiri. Kui vestled sõnumite teel kolleegiga ja sa pole temaga sootuks nii lähedane, jäta oma vaimukad emojoid endale. Sama kehtib inimestega, kellega oled alles suhtlema hakanud – pigem vaata, kas ja milliseid emojoisid tema sulle saadab ja siis otsusta, millega vastad. Siinkohal kehtib ütlus: vähem on rohkem.  

Hea teada: Huvitav on ka tõik, et inimesed tõlgendavad pahatihti erinevaid emojisid valesti. Seega ole topelt ettevaatlik!

7. Kindlasti on paljud meist saanud sõnumi valelt numbrilt, kus on kirjas: „Palun helista mulle tagasi!”, „Ma olen kohal, kus sina oled?” või midagi muud taolist. Teavita sõnumi saatjat lühidalt: „Vabandust. Vale number.” 

Pole vist vaja selgitada, miks see vajalik ja viisakas on.

8. Teatri- ja kinosaal pole kohad, kus sõnumeid kontrollida, saata või sootuks chattida. Pimedas ruumis helendab telefoni ekraan kõige rohkem ja teised sinu ümber mitte ainult pole sellest häiritud vaid nii hajub hetkeks ka tähelepanu sellest, mida oled teatrisse või kinno vaatama läinud.

Mitte nii lõbus seik: Olin Estonias pidulikul muusikapremiate tseremoonial, panin telefoni silenti peale, kuid unustasin, et minu lähedaste kõned tulevad ka siis läbi. Mõistagi helistas tütar mulle korra, kui vajutasin kõne kinni ja tundsin siirast soovi maa alla vajuda, helises telefon teist korda ...

9. Lähed sõbraga sööma, jätad telefoni lauale ja ekraanile ilmuvad pidevad sõnumid. Kui piltlikult öeldes maja just kuskil ei põle, võib sinu vastus oodata. Seega ära raiska kohvikus enda ega teiste aega, ega asu sõnumitele vastama. Veel parem - jäta telefon käekotti. Siis oled kohvikus  oma kaaslasega tõepoolest kahekesi ja pilk ei eksle telefonile. 

10. Ära sõida autoga ja saada samal ajal sõnumeid. See peaks olema täiesti selge, aga paraku juhtub seda sagedamini kui soovime.  

Mitte nii lõbus seik: Olen sõitnud autos, kus tuttav võttis roolides uhkelt telefoni välja ja vastas sõnumile. Ma ei olnud seniks mitte kunagi varem sõitnud kellegagi, kes nii käitub ja see on ka ainus kord, kui olen tema autosse istunud. Ta ise ütles, et suudab vabalt kahte asja korraga teha ... Selliseid multitalente maailm ei vaja.

Millised on need etiketireeglid, mille vastu ise vahel eksid ja kuidas postitust omalt poolt täiendaksid? 

LOE LISAKS: Viis reeglit, millega moodsatel pidudel arvestada

 FOTOD: Meisi Volt 
SHARE:

7 comments

  1. Ma vist kõigi reeglite vastu eksinud 😄🥺 va punkt 10 - ei sõida autoga, küll aga olen istunud autos, kus roolijal on telo näpus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma sõidan palju trammiga ja kõrgest trammist näen sageli, kuidas autojuhtidel on järjest-järjest mobiil näpus. Ei ole üldse lõbus vaatepilt ... Aga muudes küsimustes olen isegi eksinud ja püüan end parandada. Tõsi, tähenärija ma pole ja teiste vigu sõnumites küll parandada ei viitsi :)

      Delete
  2. Olen Sinu soovitustega päri!
    Lisaksin nii palju, et tegelikult ei pea üldse kohe ootama teiselt inimeselt vastust. Kuigi me oleme pidevalt ühenduses ja nii imelihtne on sõnumeid saata, siis alati ei ole kõik inimesed online'is sees ja/või ei ole neil sobiv hetk vastata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mõni aeg tagasi panin kõik messengeri vestlused sellise seadistusega, et näen neid alles siis, kui messengeri avan. Elu on palju rahulikum ja sageli arvutis toimetades läheb fookus ühelt asjalt hoopis inimesele, kes on sõnumi saatnud, jne. Nüüd on elu tunduvalt lihtsam. Kuna tavalised sõnumid on muutunud messengeri ja Instagrami DM`iga võrreldes lausa eksootiliseks, siis need tulevad mul läbi. Nõustun, et inineme ei pea olema kogu aeg teistele tabatav.

      Delete
  3. Minu suurimaks eksimuseks on siiski vist see, et pole kommet aega võtta ning sõnumit üle lugeda. Plaanisin saata tuttavale sõnumi, et "olen kohal". Vastuseks sain vaid, et "oled jah". Sõnumit üle lugedes avastasin, et autocorrect oli oma töö teinud ning sõnumi sisuks oli hoopis "Olen kobe monument". Peale seda korda loen piinliku täpsusega iga sõnumi üle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aitäh Sulle pühapäevaõhtuse naerulaksu eest. Ma olen täiesti voodis kõveras. See on nii naljakas. Ma mäletan, et autocorrect ajas mind kunagi nii närvi, et pidin avalikus kohas ikka ennast valitsema ja sageli oli tahtmine telefon vastu seina visata (nagu see aitaks ...) Lõpuks võttis mu abikaasa autocorrecti maha, sest ma ise omakorda ei osanud seda, mis tegi mind veelgi vihsasemaks. Seega sekkus mu mees juba kodurahu huvides.

      Delete
    2. Oh, see autocorrect... olen minagi kirjutanud, et tahaks aja parajaks tegemiseks poodides ruiata (sest mis sõna see "tuiama" õige on?) ning bussis tühja kõhuga kodu poole loksudes kaaslasele kirjutanud, et hirmsasti tahaks tütart. Tütart pole, aga seda ei mäleta, kas tatart siis sõime või mitte... :))

      Delete

Blogger Template Created by pipdig