Wednesday, November 6, 2013

Osta või mitte osta? Uus raamat Jackie Kennedyst

Ma armastan raamatuid ning olen põnevate teoste otsimisel ja leidmisel valmis võtma ette lõputuid virtuaalseid rännakuid. Täpselt sama mõnus on oodata kullerit, kes autoga maja ette sõidab, ihaldusväärse paki ukse taha toob ja siis lõpuks ... paki avamishetk! Uue raamatuga diivanisse vajumine on jälle omaette nauding ... 

 Vahel läheb elu nii kiireks, et aja maha võtmiseks aitab ainult raamat. Minu jaoks on  parimaks ravimiks mõni ammuilma läbi loetud ja turvaline maailm, kuhu saan lihtsalt mõneks ajaks kaduda, et end taas üles leida ja laadida. Juba aastaid on üheks minu lemmikuimaks teemaks Jacqueline Kennedyga seonduv ja ajastu, mil ta elas. Samavõrd paeluv on lugemine John F. Kennedy presidendikampaaniast ja nendest napist tuhandest päevast, mil nad Valge Majas ajalugu tegid. Just nendel hetkedel kui mul on reaalsusest kõrini, haaran raamatu ja hulgun ringi Valge Maja koridorides.



  Igal aastal antakse Kennedytest välja lõputult raamatuid ja nüüd, kui 22.novembril möödub 50 aastat John F. Kennedy atendaadist, ilmub aina erinevaid paljastusi. Hiljuti leidsin raamatu, mida nimetaksin kiusatuste kiusatuseks. Kui ma tavaliselt raamatuid ostes ei koonerda, siis sel korral pean pikemalt aru. Selle raamatu autor on paparazzi Ron Galella, kelle kinnisideeks oli Jacqueline Kennedy. Pärast Ameerika president John F. Kennedy surma, kolis Jackie koos oma kahe lapsega New Yorki, kus naine lootis, et tal lastakse rahus elada. Jackie unistus ei täitunud. Ta oli selleks liiga kuulus. Nagu inimesed oma memuaarides meenutavad, jäi ruum vaikseks, kui Jackie tuppa astus ja seejärel hakkasid inimesed sosistama: "Jackie! Jackie! Jackie!".

Mõnusat äraolemist sai Jacqueline lubada endale vaid oma kodus. Kuid mitte alati, sest Jackie koduabilised armastasid tema tegemisi lukuaugust piiluda. Tänavale minnes ootas planeedi kuulsaimat naist aga enamasti fotograaf Ron Galella. Ta pildistas Jackiet New Yorgis alates aastast 1964 kuni naise surmani, aastal 1994. Jackie oli fotograafi peale vihane, lasi teda isegi arreteerida ja saavutas lähenemiskeelu. Galella jaoks oli Jacqueline kinnisidee. Hiljem arutles ta avameelselt: "Miks oli Jackie minu kinnisidee? Ma olen selle peale mõelnud. Mul ei olnud girlfriendi. Jackie oli minu girlfriend. Omal kombel." 

  Moedisainer Tom Ford on öelnud, et parimad kaadrid Jackiest tegi just fotograaf, keda naine ise vältis. Kuid nagu tema koduabiline oma "lukuaugu memuaarides" kirjutas - Jackie lõikas salaja kõik Ron Galella tehtud pildid ajakirjadest-ajalehtedest välja ja talletas enda jaoks suurtes kaustades. Ron Galella põhimõte Jackiest pilte müües oli kena - ta avaldas vaid neid fotosid, kus endine esileedi nägi välja kaunis.

Ron Galella Jackiet püüdmas.

Minu suureks rõõmuks viis üks hilisõhtune rännak netis mind Galella koduleheni, kus leidsin, et see legendaarne fotograaf on andnud välja raamatu "Jackie: My Obsession", mis sisaldab 400 lehekülge teksti ja fotosid. Nii palju kui olen läbi aegade näinud Galella kaadreid, on need vaimustavad, lõbusad, helged ... Leidnud selle raamatu, lõi mu silm särama. Lugesin läbi tutvustuse, uurisin pilte ja otsustasin selle endale KOHE tellida.  Kuid siis nägin hinda. Raamat koos Ron Galella pühendusega maksab 400 dollarit ja Eestisse saatmine 70 dollarit ehk kogu lõbu maksab kokku 470 dollarit. Siin ma siis olen ja mõtlen - osta või mitte osta? 




Lugemiselamus: ela elegantselt!
SHARE:

11 comments

  1. Nii põnev ju! Kuid jah...see viimane lõik oli vast kõige dramaatilisem :D

    ReplyDelete
  2. See on raamatute raamat ja väga kaunis kingitus endale selle aasta lõpetuseks.

    ReplyDelete
  3. Saan täiesti aru su raamatute nö sõltuvusest. Ka minul on see omamoodi. Raamatukogudest laenutamises on midagi nauditavat, aga enda oma on ikka päris enda oma. Lugesin hiljuti läbi raamatu "Titanicu armastuslood" - soovitan. Kerge lugemine, samas sündmustik ise on dramaatiline. Autor kirjeldab ajalugu distantsilt ja emotsioonitult, aga sellest pole midagi, sest Titanicu hukk ise oli piisavalt emotsionaalne. Kolmeteistkümnest paarist, kellest räägiti, on enamus esimese klassi reisjad, aga see ei tee armastust nende vahel vähem tähtsusetuks - kes nad olid, kuidas kohtusid, nende viimased suudlused ja pilgud, mis sai neist edasi - väga romantiline ja huvitav :D

    www.cosmeticspower.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Raamatud on parimad sõbrad, nagu vanaema mulle lapsena rääkis ja ta ei eksinud. Nii armsalt seisavad minu suures raamaturiiulis reas - alati valmis olema parimad semud, pakkumas lohutust, nalja, inspiratsiooni ja pisaraid... Ma kipun olema selline, kes ikka nukra koha peal paar pisarat valab. Aga ka raamatukogudes on oma võlu - see mõnus spetsiifiline lõhn, mis annab tunde, et tõelised asjad pole maailmast veel kadunud. Ma ise ostsin hiljuti suure-suure raamatu "Vogue The Editor`s Eye". Lubasin endale pärast suurt projekti nö. preemia ja nüüd ootan aega, mil saan seda tassikese Earl Grey tee kõrvale lapata ja lugeda :)

      Delete
  4. Ma pole Jackie elu ja olu huviline, kuid sinu postitust lugedes tekkis endalgi huvi :) Ma ilmselt seda raamatut ise ei raatsiks osta, aga ehk mõnda teist. Samas, kui sa nii suur huviline oled, siis ma soovitan osta. Nagu mu mees ütleb: raha tuleb ja raha läheb. Nagunii kulub see millegi peale, nii et sa isegi ei märka. Pigem osta midagi, mida tõesti tahad :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jackie puhul soovitan kindlasti alustuseks C. David Heymanni väga põnevalt kirjutatud elulugu "Naine nimega Jackie" (ilmunud ka eesti keeles). See on väga mitmekülgne raamat, kus on ohtralt juttu ka tulevase presidendi JFK noorusest, valimiskampaaniast, Kennedyte suurest ja keerulisest perekonnast ning sea on palju lustakaid saladusi, mis noh ... enam polegi teab mis saladused. Raamat käsitleb ka president JFK suhet Marilyn Monroe ja saja teise naisega. Raamatus on ka juttu Jackie elust pärast JFK atendaati, tema erinevatest suhetest ja abielust Onassisega. Heymann andis pärast Jackie surma välja paeluva raamatu "Bobby and Jackie A Love Story", mis käsitleb Jackie ja JFK venna Robert Kennedy armusuhet, mis kestis alates aastast 1963-1968, mil RFK maha lasti. Kui Jackie stiilist ja rõivastumisest aga soovida lugeda, siis olen varem kirjutanud moelooja Oleg Cassini raamatust "A Thousand Days of Magic: Dressing Jacqueline Kennedy for the White House". Sellest lugemiselamusest leiad postituse siit: "A Thousand Days of Magic: Dressing Jacqueline Kennedy for the White House" - See more at: http://stellaarium.blogspot.com/2012/05/lugemiselamus-ela-elegantselt.html#sthash.lMIm3RIH.dpuf

      Delete
  5. Haha, ma võin jääta mõne kallima pluusi või jope ostmata hinna pärast, kuid ükski raamat poes tagasi riiulisse ei lähe sel põhjusel. Rahaline kulu on väike, mõeldes sellele, kui hindamatu väärtus see sinu kodus on - muidugi, 470 dollariline hind vajab rohkem mõtlemisaega :)

    Ma aegajalt vajun selliste kuulsate ikoonide ellu (Elizabeth Taylor, Freddie Mercury, Coco Chanel) ja loen ja uurin ja unistan, kuidas nad jõudsid sinna tippu ja milline oli nende elu!

    ReplyDelete
  6. Minuni jõudsid just kaks supertoredat raamatut 'The Power of Style. The Women who Defined the Art of Living Well' ja ' The Power of Glamour. The Women who Defined the Magic of Stardom'. Mõlema autoriks on Annette Tapert. Soovitan tellida, sest hind oli soodne (tellisin heas korras kasutatud eksemplrid, kokku alla 40 euro), mõlemas on ohtralt kauneid fotosid ja põnevat lugemismaterjali nii tuntud kui ka veidi vähemtuntud huvitavate naisterahvaste ja nende elude kohta. Sinu lemmiku Jackie Kennedy kohta on ka pikk peatukk 'The Power of Style' raamatus! http://www.amazon.com/The-Power-Style-Annette-Tapert/dp/0517585685/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1384353242&sr=8-1&keywords=annette+tapert ja http://www.amazon.com/The-Power-Glamour-Defined-Stardom/dp/0517703769/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1384353242&sr=8-2&keywords=annette+tapert

    ReplyDelete

Blogger Template Created by pipdig