Thursday, March 30, 2023

Dr. Martensi võidukäik ehk milles seisneb “kollase niidikese” maagia?


Kohtun ühel õhtupoolikul sõbrannaga vaikses vinoteegis, kui ühtäkki nendib keegi kõrvallauast: “Tuusad docid!” Heidan pilgu ütlejale ja naeratan, kuna esimesest silmapilgust alates on selge, et olen sattunud kokku vandeseltslasega. 

TEKST: Anne Soosalu

Kuigi tema docid on hoopis teist tooni ja teisest kollektsioonist, võrsub pealtnäha tühisest komplimendist pikk ja sisukas vestlus, milles hekseldame läbi erinevad lemmikmudelid, väärt müügikohtad ja soovitused jalatsite sissekandmiseks ning hoolduseks.

Edukas bränding või midagi enamat?   

See mõned aastad tagasi aset leidnud situatsioon võtab minu arvates imehästi kokku Dr. Martensiga seonduva maagia. Aega end erinevate põlvkondade teadvusse söövitada on sel kaubamärgil olnud pea 76 aastat ning turundustiim lüpsab seda pärandit ülima meisterlikkusega, liimides üheks imeliseks tervikuks säärased vastuolulised elemendid nagu mässumeelsus, kehapositiivsus, võrdõiguslikkus, sugude ja seksuaalsete orientatsioonide ülene ühtekuuluvus, loomingulisus, pohhuism, individualism, keskkonnateadlikkus ning mood. Kes kannab Martensi saapaid, sel on suhtumist ja sisu, julgust ja jultumust!  

Dr. Martensid on kõikjal. Näeme neid kuulsate inimeste jalas ja ühistranspordis, ajakirjade esikaantel ja kodupoes, sotsiaalmeedias ja kohvikus, kontserdil ja pargipingil. Docid on lemmikjalavarjudeks äärmiselt erinevate põlvkondade superstaaridel, neid kannavad nii Morrissey, Eddie Vedder, Black Sabbath ja Sex Pistols kui ka noorema põlvkonna iidolid nagu Harry Styles, Rihanna, Lizzo ja Machine Gun Kelly. Tanksaabastes on nii Brigitte Susanne Hunt, Karl-Erik Taukar kui ka Raul Vaigla. Lisaks on Dr. Martensi disainerid üllitanud ohtralt kollektsioone erinevate maailmakuulsate kunstnike, muusikute ja disaineritega, mistõttu kuuluvad nende austajate hulka näiteks sellised legendaarsed moeloojad nagu Marc Jacobs ja Yoshi Yamamoto.


“I’ve been to places and seen some shit!”

Ja muide, kas teadsid, et docide kandmiseks pole ainsatki stiililist piirangut? Soovid kanda tanksaabast lillelise kleidiga? Lase käia. Nahktagi ja dressidega? Iga kell. Ärilõunal viisaka pükskostüümi või puhkusel nappide bikiinidega? Anna tuld! Ja kui mõnikord on docid porised ja päevinäinud, pole sellest lugu. Mida trööbatum, seda tuusem!  Kes suudaks tõrksat “taltsutada”?  

Just sissekantud välimus on docide puhul tolereeritud rohkem kui ühelgi teisel brändil. “I’ve been to places and seen some shit!” olek viitab otseselt kõikvõimalikele potentsiaalsetele ägedustele, mida ühel jalatsil on olnud au tunnistada. Alates muusikafestivalidest, meeleavaldustest, lavatagustest ja reividest lõpetades pidulike vastuvõttude, teleülekannete, galaõhtusöökide ja seiklustega laias ilmas. Ja kui mõnel eriti sombusel ja porisel argihommikul vajad enesekindluse buusti, kingivad needsamad ustavad docid oma kandjale puuduoleva poweri võidukaks päeva alistamiseks.  

Siiski-siiski… Üks tõeline Martensi fänn peab olema valmis ka kannatusteks. Et saada osaks tuusast salaseltsist, kuhu kuulujatel on selg sirge ning olek laetud momentaanse coolnessiga, peab taluma märkmisväärset valu. Värskete docide “taltsutamine” võib kujuneda parajaks katsumiseks ja seda eriti vegan nahast mudelite puhul. Uusi saapaid sisse kandes tuleb tahes-tahtmata arvestada veriste villidega ja kes seda üle ei ela, sellest fänni ei saa… Vahel vajab aga õige mudeli leidmine lihtsalt mitut eri katsetust ja õnneks on mudeleid, mille hulgast valida, enam kui küll. 

Neli kategooriat, mustmiljon mudelit

Laias laastus liigituvad Dr. Martensid nelja kategooriasse: klassikalised (nöör)saapad, chelsea poolsaapad, sandaalid ja kingad. Edasi on docide universum aga paras Mandelbroti fraktaal, sisaldades mustmiljonit pisemat alamjaotust. 

Aga alustame lihtsamast:  Klassikalised saapad. Dr. Martensi kõige märgilisem toode on ikooniline nöörsaabas 1460, millel on 8 öösi ehk nööriauku, talda ääristav kollane niit ja kergelt läbikumav libisemiskindel kummitald. Number 1460 tähistab muide legendaarse saapa lansseerimiskuupäeva ehk 1.04.1960. Mudelil 1490 on kümme öösi, 1914-l aga 14 ning leidub ka 20-öösilisi ekstra-punk eksemplare. 

Jadoniteks nimetatakse neid doce, millel on rohmakas platvormtald, Sinclair on aga eemaldatava lukupaneeliga platvormsaabas, mida saab kanda nii nööride kui ka lukuga. Märksõnaga “mono”, leiad aga hoopis docid, mida kaunistavad kollase niidi asemel jalatsiga samas toonis tallaääristused. Materjalideks on nii vegan kui ka täisnahk ja näiteks Pascal sarja nöörsaapad on valmistatud pehmest nahast ning tekitavad seetõttu sisse kandmisel kõige vähem probleeme. Aga neid peab selle eest hoolega vahatama ja armastama!  

Chelsea’d. Need lihtsasti jalga tõmmatavad docid on loodud inimesele, kes ei viitsi nööridega jahmerdada (kuigi ka paljudel nöörsaapa mudelitel on siseküljel jalgapanemist hõlbustav lukk). Ka chelsea saapaid annab liigitada materjali põhjal täisnahkseteks ja veganiteks, kuid värvivalikut ei anna nöörsaabaste vikerkaarega võrreldagi. Üldiselt ongi chelsea boot vähem mässumeelne kui nöörsaabas ja leiab enamasti tee pigem kontorisse koosolekule ning formaalsemate outfittide juurde. 

Esineb nii platvormtallaga kui klassikalisi poolsaapaid, kuid sellegipoolest on mudel selgelt äratuntav oma disaini ja pahkluul paikneva “AirWair” kirjaga aasa poolest.  Sandaalid: Suurt enamust Martensi sandaalidest iseloomustab raju ja rohmakas stiil. Üüratud pandlad, laiad rihmad, paksud tallad, pilkupüüdvad detailid ja hullumeelsed disainilahendused. Tegu pole mingite lihtlabaste rannaplätudega, vaid vastupidavate, hinnaliste ja mugavate jalanõudega, millega tunned end kõndivat kui pilve peal. Kes kannab doci sandaale, sellega jamada ei maksa. 

Ühtlasi leidub meelepäraseid lahendusi iga stiili austajatele - printsessidest punkariteni.   Kingad-tossud: ühes laiade kolmveerandpükste võidukäiguga on taas au sisse tõusnud Dr. Martensi kingad. Tõsi, need on küll alati olnud armastatud jalanõudeks kitsamates loomeringkondades, ent naudivad nüüd seninägematut ja seejuures võrdset populaarsust nii naiste kui meeste hulgas. Taaskord leidub doci kingi nii platvormide kui madalate taldadega, nii nööridega kui ka loafer stiilis, mõnd mudelit kaunistavad nostalgilised nahkdetailid, teist jälle pilkupüüdvad pandlad. Igaühele midagi! Viimastel aastatel on hakatud tegema isegi tosse, kuid nende suhtes on tulihingelised fännid veel äraootaval seisukohal… eks aeg annab arutust!

Järgmisel nädalal soovitab Anne sulle parimaid nippe, kust doce osta ja miks tasub neid ka taaskasutusest piiluda.

SHARE:

No comments

Post a Comment

Blogger Template Created by pipdig