Monday, August 12, 2013

KOLM KAADRIT: Ma armastan Viljandit!

Läinud nädala alguses pidin sõitma Saksamaale, armsasse väikelinna, kus möödus osa minu lapsepõlvest ja kuhu ma võimaluse korral päris sageli tagasi põikan. Paraku jäi minu reis sel korral ära ning mossitamise asemel sõitsin perega hoopis Viljandisse. See on kõige armsam linn kogu Eestimaal ja meenutab mulle minu väikest Saksa linna. 

Meil on suviti sageli kombeks Viljandis käia. Aeg voolab väikelinnas hoopis teistmoodi. Pealinna pidev kiirus ja mured jäävad minust alati kaugele-kaugele ja ma leian end taas Viljandi lummusest. Jalutasime lõputult ringi - seiklesime lossimägedes, sõime Arkaadia aias jäätist ja käisime turul värskeid marju ostmas. Iseäranis meeldib mulle Viljandi Pikk tänav, mis on nii imeliselt korda tehtud. 

Siin on üks kaader kutsikast, kel polnud veel nime ja minu tütrest, kes kutsut aina kallistas.

Kogu Viljandis viibitud aja oli mul õnne nii sõprade kui ka võhivõõrastega. Pika ja Lutsu tänava nurgal kohtasime üht noort naist, kes oli endale äsja labradori võtnud. See kutsikas võlus mu tütre jäägitult ja me jäime lõpuks sumedas õhtus vastse koeraomanikuga pikemalt juttu rääkima. Selgus, et labradoril pole veel nime ja tema tore omanik kutsus teda Uduks. Mu tütar pildistas Udu. Mina pildistasin oma tütart ja Udu. Ja mu abikaasa pildistas mind, tütart ja Udu... 


Viljandi järve ääres on alati nii seiklusrikas. Sel korral oli pilvealune ilm, mis mulle iseäranis meeldib ja sel puhul oli rannas vähe inimesi, mis mulle veel rohkem meeldib. Niisiis veetsime me tunde ja tunde köieatraktsioonil sõites ja pisut pikutasime niisama vee ääres.


  Leidsime üles ka mõned Viljandi second-hand poekesed. Siinkohal tervitan soojalt kaupluse Lootus müüjat, kes meiega pikalt juttu ajas ning kelle poodi ma järgmisel Viljandi visiidil tagasi lähen. Ostsin Lootuse poest oma kuke-aastal sündinud tütrele keraamilise kuke, valge kraega pika kleidi ja leidsin endalegi üht-teist põnevat. Soovitan sul soojalt sealt läbi astuda! Ainult ühtegi kohvikusse me ei jõudnud, selles on "süüdi" meie sõbrad ja sugulased, kes tegid imehäid roogi. 

Mõtlesin Viljandis Tšehhovi lause peale: "Kui elaksin Kaukaasias, kirjutaksin seal muinasjutte" ja mind tabas mõte: "Kui elaksin Viljandis, kirjutaksin seal muinasjutte."

Tunnen huvi, kui paljud minu lugejad on pärit Viljandist? Palun soovitage kommentaariumis mulle häid Viljandi kohvikuid ja vahvaid second-hand poode!

SHARE:

14 comments

  1. Mina olen päris põlis-viljandlane! :) Oma atmosfääri poolest soovitan kindlasti Fellinit ja Rohelist Maja, ehk astusid sinna ka sisse? Kaltsukatest kindlasti Sõbralt Sõbrale, mis on natukene Lootusest edasi kõndida, sealt ei ole ma siiani veel kunagi tühjade kätega lahkunud. Leiab sealt absoluutselt kõike, käevõrust diivanini.
    Nii tore on piltidel tuttavat kohta näha! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma jalutasin korraks Fellinist läbi, see oli küll ilus kohvik. Kuid tütre soovil läksime poodi hoopis Eriti Rammusat jäätist ostma. Sõbralt Sõbrale kohta ma ei sattunud. Aitäh vihje eest! Viljandit on võimatu mitte pildistada, seal on iga nurgake korda tehtud ja nii armas :)

      Delete
  2. Olen justnimelt pärit Viljandist. Viimased paar aastat aga ikka suuremates linnades elamist sättinud. Vanemad aga elavad endiselt siin ja igal sobival võimalusel käin meeleldi Viljandis ja tõesti, siin on alati nii ilus ja kusjuures mulle lausa meeldibki siin shoppamas käia, sest kaup on palju huvitavam kui kaubanduskeskustes. Just need pisikesed butiigid, mis vist mingisugust poola/ebay kaupa müüvad arvatavasti.

    Kahjuks aga on siin nii harva käimise tõttu endalgi soiku jäänud, millistes kohtades käia. Väikelinna kohta toimub siin alati paari kuu jooksul üsnagi palju.
    Kohvikutest võin soovitada kindlasti Pärismusmuusika Aita, kus hubane olla ja ilus vaade ka lossimägedele. Kaltsukaid loodan nüüd selle nädala jooksul millalgi uudistama minna, sest peale seda tuleb jälle pealinna naaseda. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah, ma eelistan iga kell kõledatele kaubanduskeskustele väikeseid armsaid poekesi. Ja imetlusväärne on see, kuidas Viljandis midagi kogu ae toimub. Mu ämm läks seal otsemaid vabaõhtuetendust vaatama, kui ei eksi, siis see oli "Viimane võttepäev".

      Pärismuusika Aidast olen sageli mööda jalutanud, kuid pole sinna veel sisse astunud. Viimane aeg! Tallinna second-hand poodidest soovitan kindlasti Sulle USA Today`d, mis asub Juurdeveo 26. Vahel on seal väga lahedad aled - kogu kaup 80%, kuid siis on juba hommikul järjekord ukse taga :)

      Delete
  3. Elan Viljandimaal, Viljandist 30 km Tallinna poole. Käin Viljandis peaaegu igal nädalal, armastan seda linna ja miskipärast tõmbab just sinna. Kõige parema ülevaate saad ehk facebooki lehelt taaskasutuspoodide kohta http://www.facebook.com/pages/Taaskasutus-Viljandis/134115436691898?fref=ts , minu lemmikuks on Viljandis Second Hand ja Riia mnt , Hoo Stiilseks Säästlikult, selles viimases poes on küll mul olnud häid leide.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aitäh Eliko heade vihjete eest! See Facebooki lehekülg sai juba minu like`i kirja. Sul veab, kui saad igal nädalal Viljandis end laadida. Tallinnas on tore koht Nõmme, mis oli kunagi suisa eraldi linn ja mina käin seal sageli jalutamas, turul ja Sõõrikubaaris end laadimas :)

      Delete
  4. Olen ise Viljandist ja ise Viljandi võlu igapäevaselt ei oska näha, aga samas kui jalutan näiteks lossimägedes, siis tekib alati hea tunne küll, sest tegemist on väga ilusa kohaga. Kohvikutest soovitaks Pärismusmuusika Aidast läbi käia ja Zak-Zak on ka mõnus koht, kartulikoored kastmega on seal nii nämmad :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah, nii ta kipub olema, et kui elad seal, siis igapäevaselt ei oska võlu vaadata. Kui mul tulevad välismaalastest sõbrad Tallinnasse, siis vanalinnas ringi käies on kõik võlutud. Ma ise olen aga kõigega nii harjunud. Aga kartulikoored kastmega proovin küll ära! Aitäh!

      Delete
  5. Minu juured on ka Viljandist, kuid viimasel ajal satun sinna liiga harva, nii kord kuus. Aga kui juba seal olla, siis ikka on kodu tunne. Linn on puhas ja ropud erinevad võõrkeelsed sõimud on ka kuuldavusest väljas. Üks nädalavahetus Viljandis koos maalt pärit aiasaadustega ja nahk kohe muutub paremaks ning ka enesetunne. Loodetavasti kunagi tulevikus on mul võimalik tagasi kolida, sest kivist linnas elamine ikkagi ei ole see päris elamine. Vaja on lihtsalt oodata millal saabub idee töökohtade juurde loomiseks sinna.

    Second-Hand poode on Viljandis iga nurga peal, ei oskagi väga midagi välja tuua.
    Kohvikutest meeldib Pärimusmuusika Aida kohvik, kuna seal on imehea astelpaju jäätisekokteil+ super vaade.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Näib, et Pärimusmuusika Aida kohvik ongi tõesti kõige populaarsem, mida siin soovitatakse. Ma tahaks ka korra kuus Viljandis mõnuleda. Kuid lubasin endale, et lähen sügisel tagasi :) Näis, kas suudan lubadust pidada. Igaljuhuls aab siis sellest blogist lugeda :) Mõnusat suve!

      Delete
  6. Minu juured on tegelikult pärit võhmast, kust ka Eliko pärit on - viljandist 30km tallinna poole.
    Küll aga asusin ma elama viljandisse 2007 aastal, kui iseseisva elu peale läksin.
    Viljandi on lihtne armas koht, kus on palju ilusaid ja meeldejäävaid kohti, kus käia, olla ja nautida ning alati tagasi minna.
    Viljandi rannas on tõesti mõnus, kus erinevaid atraktsioone lastele ja võimalusi sporditegevusteks noortele ning tegijatele. Maikile meeldib seal väga-väga-väga ja raske on teda sealt ära saada- ei tea, mida kokku pean lubama, et ta lõpuks nõustuks sealt minema.
    Second-hand poode on palju, on mitmeid, kuhu ma veel ise pole jõudnud. Küll aga SOS männimäel, AO kaupluses - sealt olen endale ja lapsele leidnud head-paremat ning männimäel Maxima poe kõrval Ohoo - samuti palju ilusaid riideid - kõigile ja igas suuruses.
    Kohvikuid, söögikohtasid on mitmeid, kust leiab ka head-paremat igale maitsele ja õhkkond kõigis vastavalt nii, kuidas kellegile hubane ja meelepärasem on. Eriline kohvikus einestaja ei ole, aga olen käinud mingi juhuse või ürituse käigus Tegelaste toas, Spordihoone Isutoa kohvikus ja Viljandi kohvikus enim.

    Kirjutasid, et Nõmme on tallinnas tore koht ja siinkohal nõustun Sinuga. Olen seal käinud ja viibinud pikemalt - tõesti, ilus kohta, mõnna ja kui peaksin või oleksin või mispidi iganes tallinnasse kolinud- oleksin nõmmet asukohaks soovinud.

    Kui Valka satud - siis ka seal on palju palju ilusaid kohti, kust läbi jalutada ja ilusaid pilte saada :) http://www.valgamaalane.ee/1254846/hea-lugeja-otsusta-ise-kui-ilus-voi-inetu-valga-on/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aitäh nii toreda, põhjaliku ja pika kommentaari eest! Kunagi, läbi ühe loosi, mille Sa võitsid, jäi mulle meelde, et asud Viljandis :) Lapsega on Viljandis samuti lust, igal pool saab sportida ning 1000 ja 1 asja ette võtta.
      Nüüd on mul erinevatelt kommentaatoritelt kõva spikker ees, mille endale Viljandisse minnes välja prindin. Ma sain Viljandis suurepäraseid outfiti fotosid ja mõtlesin, et küll kohalikud moe- ja stiiliblogijad võivad õnnelikud olla :) Uurin ka Sinu saadetu Valga linki. Aitäh veelkord ilusa kirja eest!

      Delete
  7. Ja mis veel - unustasin kirjutamata, kommenteerimata - Udu on niiiiiiiiiii-niiiiiiiiiiiiiii SUPPERNUNNNNNNNNNU!
    Kunagi KUI oma majas elan, siis labradori ma ka sinna võtan! :D

    Ja uhke tunne kohati, et Sinusugune, igati ilus ja laia silmaringiga ning aktiivne inimene ja palju palju muid kiiduomadussõnu, on viljandis käinud :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kui Udu juhuslikult näed, siis tervita :) ja tee pai. Nii armas pruun labrador peaks kindlasti linna peal silma hakkama :)

      Delete

Blogger Template Created by pipdig