Monday, May 7, 2012

Lugemiselamus: ela elegantselt!

Iga väikese aja tagant tasub endale meelde tuletada, et elada tuleb kaunilt. Selle nädalavahetuse veetsin raamatuga, mille oma riiulilt taas leidsin ja mida võib nimetada elegantse elu spikriks. Minu moto on alati olnud, et spikerda ise ja lase teistel spikerdada...                                                                                                         
                               


Lugesin Oleg Cassini raamatut "A Thousand Days of Magic: Dressing Jacqueline Kennedy for the White House".  Cassini on mind läbi aegade kõige rohkem inspireerinud ja tema raamat on puhas kuld (prooviga 585).

Cassini andis teose välja aastal 1995 ehk kõigest aasta pärast Jacqueline Kennedy surma. See aastaarv räägib palju, sest oma eluajal hülgas Ameerika mõjuvõimsaim naine kõik, kes temast memuaare kirjutasid. Ja neid, kes oma lugusid kirjastajatele müüsid, oli sadu ja sadu. Üks biograaf on kirjutanud, et pea igaüks, kes Kennedy administratsiooni ajal Valges Majas töötas, üritas hiljem oma memuaaridega raha teha. Veel täna ilmub pea iga kuu Kennedytest mõni raamat.


Järgmisel aastal täitub atendaanist J.F.K`le 50 aastat ja see tähendab vaid üht - raamatute ja (dok)filmide buumi. Mis puutub Cassini raamatusse, siis ma usun, et see oleks Jackiele meeldinud ... Siin on üks varajane foto, kus me näeme peategelasi tantsimas. Pildil Jacqueline Kennedy ja Oleg Cassini.


 Jacqueline Kennedy stiilist on ilmunud nii suurel määral raamatuid, et kirjastajad on muutnud viimastel aastatel kurssi ja otsinud uusi lähenemisnurki. Kuna Jackie tegeles edukalt kirjastajana, siis läinud aastal ilmus kaks raamatut, kus on fookuses tema töö. Mõlemad raamatud - "Jackie as Editor: The Literary Life of Jacqueline Kennedy Onassis" ja "Reading Jackie: Her Autobiography in Books" - on väga põhjalikud ja avavad seda saja maskiga naist hoopis teise nurga alt.

Jackie stiilist kõnelevatest raamatutest on üks ainulaadsemaid kindlasti seesama Oleg Cassini kirjutis. Just Cassini disainis 1961.aastal esimeseks leediks saanud Jackiele inauguratsiooni ürituste kleidid. Tõsi, Bergdorf Goodman oli see, kes lõi Jackiele presidendi ametisse vannutamise tualeti, kuid Oleg Cassini disainis talle kleidi peal kandmiseks sooblinahkse kraega pika kollakaspruuni villase mantli, millel oli sooblimuhv. 


Järgnes pikaajaline koostöö ja Cassini pidi arvestama Jackie sooviga riietuda nii nagu John F. Kennedy oleks Prantsusmaa president. Jackie osales ise enamike kostüümide ja kleitide loomisel. Tal olid väga kindlad soovid nii lõigete kui ka värvide suhtes. Näiteks esimesel inauguratsiooniballil kandis ta kleiti, mille oli ise valmis visandanud. Jackie valis alati lihtsaid lõikeid ja vürtsitas neid rabavate värvidega.


 Cassini on öelnud, et Jackie lõi oma stiili ise. Selle toretseva nukuvälimusega pani ta aluse Jackie stiilile, mis muutis moodi. See kõik tähendas, et täiskasvanud naised võtsid omaks nukuliku välimuse ja tänavapildis sebis ringi tuhandeid naisi, kes meenutasid oma stiililt Jacqueline Kennedyt. 


Raamatus on Oleg Cassini mälestusi vaimustavatest vastuvõttudest, ohtralt kleitide ja kostüümide visandeid ning meenutusi ajaloolistest hetkedest. See on ka peatükk moeajaloost, sest Jacqueline Kennedy aitas murda Ameerikas levinud puritaanlikku suhtumist, et väärisehteid ja uhkeid soenguid ei sobi kanda, et on väär kanda rätseparõivaid, kasukaid ja põlvi paljaks jätvaid seelikuid. Ja mis kõige olulisem - ta murdis  seisukoha, et väär on oma elu elada elegantselt ja kaunilt.

VAATA LISAKS: Kõigi aegade kalleim raamat Jackie Kennedyst on müügil!
SHARE:

No comments

Post a Comment

Blogger Template Created by pipdig