Friday, August 14, 2015

Juicy plum crumble. What could be better?



Crumbles are the dream of every lady of the house. It's a convenience cake. You go to the kitchen for a moment, spend a few productive minutes there, put the crumble in the oven, wait a little until the oven cooks the creation, and then you can modestly accept all compliments. The crunchy oat and juicy fruit combination is something that you can always count on. It works! Also this season. Tried and tested!

It's generally almost impossible to fail at making the crumble. You can only do it by leaving it in the oven for too long or mixing sugar up with salt. So it's a good thing to try for even the beginner home chefs, but you can be sure that this crunchy treat will also be made by master chefs. The recipe is painfully simple. It can also be adjusted for apples, or other berries and fruit.


What's needed? 


ca 1 kg of plums or other fruit/berries 
100 g flour (wholemeal can be used) 
100 g coarse oatmeal 
1 tsp baking powder 
100 g butter, 150 g sugar 
(preferably dark and unrefined) 
If you wish, you can also crumble almond marzipan on the plums (what could be better?)

How to prepare?

Work the butter with dry ingredients until you get an evenly granulated mass. Spread the plum halves or sectors onto the bottom of an oven dish. Spread the dough granules on them. Cook at 180 - 200 degrees for about 30 - 40 minutes until the crumble is golden brown. Serve with vanilla custard or vanilla ice cream.

Explore Tuuli Mathisen's other recipes in her wonderful blog "Ise tehtud, hästi tehtud".


Krõbedikud ehk ingliskeelselt crumble´id on iga perenaise unistus. Mugavuskook. Käid korra köögis ära, veedad seal mõned produktiivsed minutid ja lükkad krõbediku ahju, siis ootad natuke aega, kuni ahi loomingu valmis küpsetab ning siis võtab malbel ilmel vastu komplimente. Krõbeda kaerahelbe ja mahlaste viljade koosluses on midagi sellist, mille peale võib alati kindel olla. No toimib! Kas sel hooajal. Kontrollitud!

Üldjoontes on krõbedikuga tõesti nii, et ebaõnnestumise võimalus on pea olematu. Võib ainult selle liiga kauaks ahju unustada või siis suhkru soolaga segi ajada. Seega ka algajale kodukokale igati jõukohane ettevõtmine ja samas võib kindel olla, et seda krõbedat maiust valmistavad ka kõik edasijõudnud kokad. Retsept ise on piinlikult lihtne. Kohandatav ka õuntele või muudele marjadele-puuviljadele.


Mida sa vajad?


ca 1 kg ploome või muid puuvilju/marju
100 g jahu (võid kasutada täisteranisujahu)
100 g jämedaid kaerahelbeid
1 tl küpsetuspulbrit
100 g võid 150 g suhkrut (soovitavalt tumedat ja rafineerimata)
Soovi korral võid ploomidele pudistada veel mandlimartsipani (mis saaks olla parem?)

Kuidas valmistada?

Mulju näppude vahel või kuivainetega segamini, kuni moodustub ühtlane puru. Laota poolitatud või sektoriteks lõigatud ploomid ahjuvormi põhjale. Laota sinna peale kaerahelbepuru. Küpseta 180-200 kraadi juures 30-40 minutit, kuni krõbedik on pealt mõnusalt kuldpruun. Serveeri vanillikastme või vanillijäätisega.

Vaata Tuuli Mathiseni teisi retsepte tema värvikast blogist "Ise tehtud, hästi tehtud", mille leiad SIIT.

SHARE:

2 comments

  1. mina teen seda rabarberiga...no lihtsalt vaimustav! ja minu pisiperele läheb ka peale :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täna tegin seda aprikoosidega ja veendusin, et martsipaniga on see magustoit võrratu. Edaspidi ostan alati martsipani lisaks. Pisiperele maitses ka :)

      Delete

Blogger Template Created by pipdig