Thursday, November 17, 2022

"The Crowni" jälgedes ehk milliseid raamatuid lugeda Briti kuningaperest?


Minult küsitakse sageli, et milliseid raamatuid tasub Briti kuningaperest lugeda? Mul on kodus Briti kuninglikest teosest juba suisa väike raamatukogu. Täna soovitan sulle kahte raamatut, mida võiksid lugeda, kui sind kuninglikud teemad huvitavad.

Netflixi hittsari "The Crown" on väljas, minul on sari juba nähtud ja muljed muljetatud. Kohe, kui sari eetrisse läks, kirjutasin sellest suure ülevaate Eesti Päevalehe lisale LP ja täna käisin ETV saates "Ringvaade"sarja mõjust kuningaperele rääkimas. Kuid neile, kes tunnevad, et sooviks üht-teist juurde lugeda, soovitan raamatuid, mis aitasid mind omal ajal ajakirjanikuna teemasse sisse lugeda. 

Paul Burrell "Millised me olime. Meenutades Dianat"

Kõige mõnusam ja leebem viis, kuidas printsess Dianast helget ja hoogsat pilti saada, pärineb tema ülemteenri Paul Burreli sulest. Raamat kannab nime "Millised me olime. Meenutades Dianat" ja on üsna intiimne vaade printsessi ellu. Kõige huvitavam on kindlasti viis, kuidas Burrell avab meile Diana kodu ehk Kensingtoni palee ja teeb seda sedavõrd meisterliku visuaalsusega, et sa oleksid justkui ise igas toas. 

Kui Netflix kajastab traumadest puretud ja tormiselt kurba Dianat, siis Paul Burrell kirjutab printsessi harjumustest ja elustiilist, tema huumorist ja avab Diana sisemaailma. Näiteks ei tahtnud printsess kunagi magada pimedas toas, mistap tuli uks jätta poikvele ja esikus põles alati tuli. Samuti oli Dianal ilus komme kirjutada inimestele tänukirju ja jätta oma ülemteenrile kirjakesi. Burrell kirjutab mõnusa huumoriga kuulsatest külalistest, kes printsessi Kensingtoni palees külastasid ja lisaks annab raamat aimu Diana ja tema vanema poja, prints Williami väga lähedasest suhtest. Raamatut lugedes sa oleksid justkui Dianaga kahekesi tema Kensingtoni palee kodus. 

Paul Burrell kirjeldab ka Diana surmast teada saamist, sellele järgnenud emotsioone ja teeb seda samas ustava väärikusega. Seda raamatut lugedes ei jää tunne nagu Paul Burrell oleks soovinud printsessi pärast surma läbi raamatu rahaks teha, vaid see on lugu mehest, kes Dianast hoolis kuni surmani. Seega on see esimene raamat, mille soovitan ette võtta neil, kes pärast Netflixi sarja soovivad Dianast rohkem teada. 

Raamat pole liiga raske lugemine ja sama tõmbab sin kohemaid endasse. Sõrmenipsuga oled sa Knesingtoni palees, Diana kodus ja see rahuldab küll esimese uudishimu. Raamat on antud välja Pilgrimi poolt ja ilmus 15 aastat tagasi, kui Diana surmast sai 10 aastat. Selle raamatu puhul jääb kõlama ka väärikas lojaalsus - Burellile on küll heidetud ette, et ta printsessist raamatu kirjutas, kuid minu meelest ei reetnud ta teda mitte ühelgi leheküljel.

Robert Lacey "Kuninglik perekond"

Pole ime, et "The Crowni" tiim meelitas Robert Lacey oma nõustajate hulka, sest tegemist on Briti ajaloolase ja kirjanikuga, kes on pühendunud just kuningaperele ning andnud tohutu hulga raamatuid välja. 

Robert Lacey "Kuninglik perekond" on hiilgav kirjeldus kuningas George VI troonile tõusmisest, tema tütarde Elizabethi ja Margareti elust noorte printsessidena, perekonna omavahelistest funktsioneerimisest kuni printsess Diana ja prints Charlesi suhete sasipuntrani. Raamatus kajastatakse ka Diana surma ja selle ümber vallandunud skandaale, mis Briti monarhiat korralikult vapustas. Kui sa oled just lõpetanud "The Crowni" viienda hooaja või pole veel esimestki vaadanud, siis tasub see mõnusalt paks raamat igal juhul kätte võtta. 

Minu jaoks on see kahtlemata äärmiselt põnev vaade kuniglike ellu ja seda just seepärast, et Robert Lacey oli selleks ajaks 25 aastat kuninglikest kirjutanud. Seega on ta väärikas härra, kelle teost lugedes tekib tunne nagu istuksin jutuka ajaloolasega mugaval sohval ja ta kõneleb mulle kuningaperest nii magusat klatši, kui ka samas harib mind ajalooliste faktidega. 

Need kaks raamatut on eesti keelde tõlgitud ja soovitan sul kindlasti lugeda, kui sul on huvi Briti kuningapere vastu. Järgmises postituses võtan ette aga sellel aastal ilmunud raamatud, mida pole veel eesti keelde tõlgitud, kuid mis on Britannias kõvasti furoori tekitanud.

Ole Stellariumi postitustega kursis ja jälgi meie tegevusi Facebookis SIIN ja minu igapäeva tegemistel hoia pilgu peal Instagramis ehk SIIN

SHARE:

1 comment

  1. Ma lisan siia omalt poolt veel Andrew Mortoni "Elizabeth ja Margaret. Windsori õdede intiimne maailm". Seda oli ka väga huvitav lugeda ja näitas kahte õde väga inimlikena.

    ReplyDelete

Blogger Template Created by pipdig