Friday, February 9, 2018

Instagram Inspiration: Mad about the Interior


Philosopher and designer William Morris has said a stunningly simple truth: "Have nothing in your houses that you do not know to be useful, or believe to be beautiful." I think this is one of the most inspiring quotes that is worth mentioning when you look around your home every now and then. It happens too often that something we don't have a special connection with, finds its way to our homes.

I came across an idea some time ago that recommended removing everything from your home that hurts the eye or even is just mildly annoying. For example, if you have a vase from a grand aunt on your living room shelf that has a sentimental value, but you don't really like it, it's worth putting it away. I don't know how it is with you, but reading those lines I looked around my home and put many things in the cupboard that I had somehow made peace with and that were just sitting on the window sill or shelf out of habit. This is how a platter gotten from a relative made it into the cupboard and I replaced it with a more stylish fruit bowl. In addition to that, I put away porcelain toys that were on the fireplace which seemed lovely some years ago, but now so... boring. 

By the way, it's also worth having a look at your bookshelf. I discovered I have at least 20 books that I got as presents and that can be categorised as 'unwanted presents'. When I was decluttering my home, guilt tried to sneak into my heart, but I slammed the door shut in front of it. Indeed, we should only have those things at our home that we really need and that are truly beautiful. This Instagram Inspiration devoted to interiors supports that idea. What kind of principles do you follow when you do big cleanups at your home, or redecorate it?
Filosoofist disainer William Morris on öelnud rabavalt lihtsa tõe: "Sinu kodus ei peaks olema midagi sellist, mida sa ei vaja või mis pole sinu silmis ilus." Minu arvates on see üks inspireerivamaid tsitaate, mida tasub oma kodus ringi vaadates ikka ja jälle meeles pidada. Liiga sageli kipub koju ilmuma ikkagi midagi sellist, millega mul pole erilist sidet ja mis põhiline ... mida ma tegelikult ei vajagi.

Nimelt lugesin mõni aeg tagasi üht mõtet, kus soovitati kodust eemalda kõik, mis silma riivab või kasvõi kergelt häirib. Näiteks, kui su elutoa riiulil ilutseb mõne toreda vanatädi kingitud vaas, millel on sentimentaalne väärtus, kuid mis sulle tegelikult nii väga ei meeldigi, tasub see silma alt ära tõsta. Ma ei tea, kuidas on lood sinuga, kuid neid mõtteteri lugedes, vaatasin oma kodus ringi ja viisin kappi mitmeid asju, millega olin justkui leppinud: asjad, mis seisid aknalaual või riiulis lihtsalt harjumusest. Nii rändas sahtlisse sugulase kingitud vaagen, mille asendasin sootuks stiilsema puuviljavaagnaga. Lisaks panin sahtlisse ära kamina peale kogunenud portselanist mänguasjad, mis mõned aastad tagasi tundusid nii vahvad ja nüüd nii... igavad. 

Muide, kriitiline pilk tasub suunata ka oma raamaturiiulile. Avastasin, et mul oli seal vähemalt 20 kingiks saadud raamatut, mida võib panna kategooriasse "soovimatu kingitus". Tehes on kodu erinevatest asjadest tühjemaks, üritas süütunne minu südamesse hiilida (kuidas sa viid ära raamatu, mille autor on sulle isiklikult kinkinud?), kuid ma lõin ukse süütunde nina ees hoobilt ukse kinni. Tõepoolest, kodus võiksid olla vaid need asjad, mida me vajame ja mis on tõeliselt ilusad. Seekordne interjööridele pühendatud Instagram Inspiration toetab seda mõtet. Millest sina lähtud, kui kodus suurpuhastust läbi viid või seda ümber dekoreerid?

SHARE:

4 comments

  1. Ma veedan peaaegu iga vaba hetke Pinterestis kodu-teemalisi pilte sirvides - nii interjööri, kui eksterjööri, nii kortereid, maju kui ka aedasid imetledes ning seeläbi jõudes selgusele, mis on just see, mis mulle tegelikult meeldib. Nii jõudsingi ma jälile, et minu lemmik sisekujundusstiil on boheemlaslik. Aga ka nn boheemlasliku stiili puhul on pealtnäha otsekui suvaliselt asetsevad esemed minu jaoks ideaalses harmoonias ja valitud. Mulle meeldib, kui on üldiselt tühi pind ja siis lisada mõned aktsendid, mõned detailid. Viimastel aastatel olen ma neid aktsente ja detaile hakanud rohkem kappi ära peitma. Ühest küljest sellepärast, et endalegi liiga palju pole vaja, aga eeskätt just sellepärast, et ma panin tähele, et kui mul on juba kaks omapärase disainiga ehtekarpi (mille ma olen loomulikult hoolega valinud) kuskil nähtaval kohal, siis hakataksegi tooma kingitusteks mingeid "omapärase" kujundusega karbikesi, millega mul ei ole mingit seost ja mis mind absoluutselt ei kõneta. Niisiis paningi need peitu ära ja teistele ka selliseid asju ei kingi :) Vähem on rohkem, aga mitte hubasuse ja õdusa tunde arvelt :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah, ka mina olen interjööri lehtede sõltlane. Need on juba mõnda aega mind paelunud. Tore on pageda teiste inimeste elamisse ja koguda inspiratsiooni. Kuigi kingituste üle ei ole viisakas nuriseda, siis mina saan vahel asju, mis meeldisid mulle 10 aastat tagasi. Paraku inimesed muutuvad. Ise olen soovimatut kingid lihtsalt edasi kinkinud, sest ma ei jaga seda mõtet, et kui olen saanud midagi kingiks, siis peab see mulle jääma. Pigem kingin selle inimesele, kes tunneb sellest reaalset rõõmu ja nii elab see asi õnnelikult edasi, mitte ei pahurda kuskil kapinurgas.

      Delete
  2. Julged värvid mõjuvad seinas alati väga ilusti. Kas kunagi paljastad meile ka oma kodust mõne nurga?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma ostsin endale hiljuti sekretäri. See mööblitükike oli väga-väga pikki aastaid minu unistus ja sellest plaanin tõepoolest postitust. Stay tuned!

      Delete

Blogger Template Created by pipdig