Friday, January 13, 2017

Bikram Yoga Diary: No Expectations


I’ll never forget this one time I was at a spa with my daughter, in a Finnish sauna, and I was entusiastically throwing water on the hot stones. When I reached for another ladle of water, one woman said: “Let me get out alive first” and she was out of the sauna. Oh, I have always dreamed of a big oven I could heat up and go sleep on top of it. When I heard that there are Bikram yoga classes - where the practice is performed in a hot and humid room which is very similar to the weather in India, which is the birth place of yoga - in Estonia, I was sure that’s the thing for me. 

Today I’m starting my Bikram Yoga Diary where I’ll tell you about how I’ve been going to Bikram yoga classes since last June. I’ve never really been the one for group trainings or classes. In school, I even hated the PE classes. Usually I’d to go some gym class maximum three times and after that I’ll find a reason to never go there again. Exactly a year ago in January I heard about Bikram yoga for the first time, and the thought that the whole class happens in 40 degrees and 40% intrigued me a fair bit. However, at the time, it was flu season and I thought I’d rather stay home… It’s amazing how many interesting excuses we can come up with to not start excercising! That’s the reason I didn’t want to write about Bikram yoga already in the summer - I wanted to be sure of myself and see if it suits me at all.

Last June I was supposed to have a photo and video shoot in the morning. But unexpectedly, they both got cancelled. It meant a whole free day, and it reminded me of the carefree childhood mornings when you wake up and think about what to do with your day. Suddenly I remembered I had been gathering momentum for half a year to go to Bikram yoga, and so I did - in the middle of a warm summer day.






It’s recommended to go Bikram yoga 15 minutes in advance so that you can lay down calmly in the hot room. Your head will quietly run empty of thoughts, and like that maybe you’ll find yourself present. When I put down the mat for the first time, and when I’d been in the warm room for a few minutes, I was thinking why I hadn’t gone there before. I liked Bikram yoga immediately. True, I wouldn’t have expected that I’d go to practice with dry clothes and leave so that my clothes and hair are soaked, not to mention the towel I was practising on. I wouldn’t have believed that I will see sweat dripping from the tip of my nose when taking positions.  

Bikram yoga is a series of 26 yoga positions and two breathing exercises from traditional hatha yoga. One class is 90 minutes and each position will be repeated twice. When you’re practising, it’s like your alone with yourself, because you’ll be looking in the mirror and not really noticing anyone else. All positions are chosen so that all muscle groups, joints, and spine have been maximally included in the practice. The 26+2 positions are always in the same order. I like the fact that the order doesn’t change. It gives a sense of security and for a beginner like me, it gives confidence in the first classes.

When I usually have high expectations when I start a class, I decided to not do that this time. And despite that, here I am, half a year later, starting my Bikram Yoga Diary. This week I had the oppostunity to capture one whole practice with instructor Murel Murakas and photographer Tiina. So I’ll be sharing my Bikram yoga experiences with you every once in a while. If you have questions, you can leave them in the comments. As always, more than happy to answer. Coming back to high expectations - perhaps we should face a lot of the things in our lives without any expectations at all? Maybe it would make the whole life easier?


Mul ei lähe meelest, kui kord tütrega SPA-s olles Soome saunas muudkui hoogsalt leili viskasin ja kui järjekordselt kapast vett kerisele hakkasin viskama, hüüdis üks proua: "Lubage, ma lahkun enne elusalt!" ja tegi saunast kiirelt sääred. Oh, ma olen alati unistanud suurest ahjust, mille ma kuumaks kütan ja kuhu otsa magama poen. Kui kuulsin, et Eestis tegutseb Bikram Yoga Stuudio, kus harjutusi praktiseeritakse kuumas ja niiskes ruumis, mis on väga sarnased jooga sünnimaa India kliimale, olin kindel, et see on just minule. 

Tänasega algab minu Bikram Jooga Päevik, kus räägin sellest, kuidas olen alates möödunud aasta juunikuust käinud bikram joogas. Olgu öeldud, et ma ei ole kunagi olnud mingi grupitrennis käia. Koolis vihkasin ma isegi kehalise kasvatuse tundi. Tavaliselt lähen mõnda trenni heal juhul kolm korda ja pärast seda leian mingi põhjuse, miks sinna enam mitte iial naasta. Täpselt aasta tagasi jaanuaris kuulsin esmakordselt bikram joogast ja mõte sellest, et kogu tunni jooksul on saalis 40C sooja ja 40% õhuniiskust, paelus mind vägagi. Mis saaks mul sellise soojuse vastu olla? Paraku oli toona meeletu gripilaine ja mõtlesin, et siiski jään parem koju... Heh! On hämmastav kui palju põnevaid ettekäändeid suudame välja mõelda, et trenni sootuks mitte alustada! Sel põhjusel ei tahtnud ma kohemaid möödunud suvel Bikram joogast kirjutada, sest soovisin endas selgusele jõuda, kas see üldse sobib mulle.

Tänavu 1.juuni hommikul pidi mul olema nii fotosessioon kui ka videovõte. Täiesti ootamatult jäid mõlemad ära. See tähendas tühja päeva ja meenutas mulle muretut lapsepõlve hommikut, kui ärkad üles ja mõtled: "Hmm... Mida ma oma päevaga küll peale hakkan?" Äkitselt meenus mulle, et olin juba pool aastat hoogu võtnud, et Bikram joogasse minna ja nii ma keset sooja suvepäeva sinna läksin. Bikram joogasse soovitatakse minna juba veerand tundi enne tunni algust, et rahulikult soojas ruumis lamada. Pea jookseb nõnda vaikselt mõtetest tühjaks ja nii jõuad kiiruse enda sees maha võtta. Kui ma esimest korda mati maha panin ja olin seal soojas paar minutit olnud, mõtlesin, miks ma küll siia varem ei tulnud? Bikram jooga meeldis mulle kohe. Tõsi, ma poleks uskunud, et suundun trenni kuivade riietega ja lahkun nii, et riided ja juuksed on läbimärjad. Rääkimata käterätikust, mille matile asetan. Ammugi poleks ma uskunud, et näen, kuidas hajutusi tehes mu nina otsast higitilgad põrandale kukuvad.



Bikram joogast lähemalt - see on 26 erinevast joogapoosist ja kahest hingamisharjutusest koosnev joogaseeria, mis pärineb traditsioonilisest hatha joogast. Tund kestab 90 minutit ja igat poosi korratakse kaks korda. Harjutusi tehes oled justkui endaga kahekesi, sest vaatad kogu aeg peeglisse ja kedagi teist suurt tähele ei pane. Kõik poosid on valitud nii, et treeningu lõppedes on maksimaalse kaasatuse saanud kõik lihasrühmad, liigesed ja lülisammas. 26 + 2 asendit ja nende sooritamise järjekord on alati samad. See võimaldab algajatel kiiremini kohaneda ning kogenumatel joogasõpradel jõuda kiiremini tunni meditatiivse iseloomuni. Minule isiklikult meeldib just see, et harjutuste järjekord on alati sama. See tekitab turvatunde ja andis minusugusele algajale esimestes tundides enesekindlust.

Kui tavaliselt mõnda trenni alustades on mul suured ootused, siis sel korral otsustasin, et ma ei oota mitte midagi. Ja ometi - siin ma olen - pool aastat hiljem alustamas oma Bikram Jooga Päevikut. Sel nädalal oli mul võimalik koos treener Murel Murakaga ja fotograaf Tiinaga jäädvustada terve trenn. Nii hakkan sulle iga natukese aja tagant oma bikram jooga muljeid ja arenguid jagama. See on olnud vast teekond! Kui sul on küsimusi, siis võid need kommentaariumisse jätta. Nagu ikka, vastan meeleldi. Kas keegi minu lugejatest käib bikram joogas? Ah jaa... Tulles tagasi suurte ootuste juurde, siis ehk peaksimegi paljudele asjadele oma elus minema vastu ilma igasuguste ootusteta? Nii oleks ehk kogu elu lihtsam?  


PHOTOS: Tiina Annamaa
SHARE:

15 comments

  1. Väga huvitav näha täiesti teistsugust Stellat. Ilma meigita, kuid juuksed ikka võimsad.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma käin igapäevaselt järjest rohkem ilma meigita. Tõsi, korralik näoõli, silmakreem ja huulepalsam on must-have. Kuid juuksed hoian alati korras.

      Delete
  2. Kui oma sauna seigast rääkisid, meenus mulle kohe minu ema😄. Ta on alati isaga võidu saunalaval leili visanud.
    Bikram joogast pole varem kuulnud.
    Viimsi spas sai sauna joogas ükskord käidud. See ajas samuti nii hingistama...aga hea oli!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kui Viimsis juba saunas joogat tehtud, siis on viimane aeg Bikram Yogat külastada :)

      Delete
  3. Meie käime mehega Bikramis ja see on midagi, millest on raske loobuda, sest trennist lahkudes on mõtted ja keha nii puhtad :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olene täheldanud, et osad paarid käivad joogas koos. Väga tore minu meelest :) Ja tõepoolest - mõtted saab sirgu nagu triigitud voodilinad :)

      Delete
  4. Põnev teema. Minul on trennidega sama lugu, et õpetajad ei ole meeldinud ning olen leidnud muid vigu, miks mitte minna. Olen jäänud suusatamise ja jooksmise juurde. Ootan põnevusega järge.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Treenerist sõltub väga palju. Bikram Yogas on Murel ja Mari, kes on mõlemad sellised treenerid, kes mulle väga meeldivad. Olen käinud ka trennides, kus treener ajab juba esimesel korral nii närvi, et tahaks poole trenni pealt kaduda.

      Delete
  5. Huvitav on näha Sind hoopis teises olukorras. Seda trennipäevikut hakkan huviga jälgima ja kes teab, kui võtan julguse kokku, tulen samuti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oled oodatud! Minu jaoks on bikram tõeline pärl, tõeline leid ja seepärast tahtsin seda ka lugejatega jagada.

      Delete
  6. Ohoh, kuskohas see toimub?
    Kohe kui mainisid kindlas järjekorras harjutusi, tekkis veel eriti suur huvi. Rutiin mulle trennis igatahes meeldib. Bodybalance kavad on ka mõnusalt üles ehitatud, et 3 kuud järjest koosneb kava 10st loost ja alati tead mis loo ajal mingeid harjutusi tegema hakatakse.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mind võlub siiani see, et ma tean täpselt kuna saab matile "kukkuda" ja õpetaja ei tee üllatusi... Aga nende kodulehe leiad siit: http://bikramyogatallinn.com/

      Delete
  7. Sa oled tavaliselt nii meigitud, et ilma meigita meenutad mulle Raja Teelet. Loodan, et Sa ei pahanda, kuid selle loo juures köitsid mind päris palju Sinu ilma meigita pildid. Sa näed väga hea välja, kuid täiesti teistsugune. Kavatsen ennast lähiajal sinna trenni kirja panna. Jään järge ootama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Raja Teele on täitsa tore kompliment. Muide, ma olen temast isegi mõningates küsimustes eeskuju võtnud. Kuid see on juba teine teema. PS. Trennis näeme!

      Delete
  8. Ma ei ole nii ammu Sinu blogis käinud ja nii palju uusi põnevaid teemasid. Bikram joogast olen natuke kuulnud, kuid ootan kannatamatult juba sinult järjejuttu sellele teemale!

    ReplyDelete

Blogger Template Created by pipdig