Tuesday, December 6, 2016

The Perfect Cognac Mustard


Elegant, as appropriate for cognac, creamy and silky thanks to the cream, in addition to that just the right amount of sweet, and has a mustardy bite to it - all these characteristics belong to the cognac mustard that makes for a perfect present. 

It's in my list of gift ideas for years and this year I'm planning on making quite a few jars for the elves. It also goes well with a traditional Christmas roast. The lovely part of this gift is that it's quick and effortless to make, but tastes more luxurious than some combinations that require hours of devotion.


What's needed?  

2-3 tbsp mustard powder or strong mustard paste (Colman's mustard powder is available at Stockmann, but good old Põltsamaa kange mustard will also do the trick)* 
0,7 dl DanSukker's unrefined sugar 
2 dl 35% cream 
3 tbsp oil 
3 tsp white wine vinegar or lemon juice a bit of salt 
2 tbsp of cognac 
1 tsp of cornstarch (if you want a thicker result)

Mix all the ingredients in a saucepan. Heat carefully and let the mass rise to boil on medium heat while stirring constantly. NB! Don't overheat, because the mustard powder will get bitter then. Lift into a jar, put the lid on, and cool down. The flavour will change slightly when kept, and the mustard will get thicker.

Explore Tuuli Mathisen's other recipes in her wonderful blog "Ise tehtud, hästi tehtud".


Konjakile vääriliselt piisavalt elegantne, tänu koorele kreemiselt siidine, lisaks parajalt magus ja veidi ka sinepiselt hammustav – kõik neid omadusi peidab endas konjankisinep, mis on suurepärane kingitus. Sobib hästi kasvõi traditsioonilise jõuluprae juurde. 

Eriti vahvaks muudab selle kingituse see, et valmib see kiirelt ja ilma suurema pingutuseta, maitseb aga luksuslikumalt kui paljud tunde pühendumist nõudvad kooslused.

Mida sa vajad?

2-3 sl sinepipulbrit või kange sinepi pastat (Pulbrilist Colman´si sinepit olen saanud Stockmannist. vana hea Põltsamaa kange ajab asja ilusti ära)* 
0,7 dl DanSukkeri rafineerimata suhkrut 
2 dl 35%-list koort 
3 sl õli 
3 tl valge veini äädikat või sidrunimahla veidi soola 
2 sl konjakit 
1 tl maisitärklist (kui soovid paksemat tulemust)

Sega kõik koostisained kastrulis kokku. Kuumuta ettevaatlikult kogu mass kuumutada ning lase pidevalt segades ja mitte liiga suurel kuumusel rahulikult keema tõusta. NB! Üle ei tohi kuumutada, sest siis muutub sinepipulber mõruks. Tõsta purki, kaaneta ja jahuta. Maitse muutub seistes veidi teistsuguseks ja sinep ise paksemaks. 

Vaata Tuuli Mathiseni teisi retsepte tema võrratust blogist "Ise tehtud, hästi tehtud", mille leiad SIIT.
SHARE:
Blogger Template Created by pipdig