Tuesday, July 11, 2017

Etiquette - which jewellery to wear and when?


For years, Estonia's most legendary etiquette teacher Maaja Kallast was a good friend of mine. We only met twice, but sometimes spoke on the phone every week. Our conversations were always at least an hour long, so I took a cup of tea on my sofa table, and sometimes I took notes when she gave me advice on the topic of etiquette.

I remember so clearly that I once had to go to TV to talk about how I keep my tens and tens of pairs of shoes. I said to Maaja 'What do I tell them when they ask how many pairs of shoes I have'. She replied that I should say I have shoes for every occasion in life! I remember the host eventually asking how many pairs of shoes I had, but it was an answer so universal I still use it for various questions today. Maaja Kallast passed away a couple of years ago, and the world I used to know, had a hole in it. But madame Kallast wouldn't have wanted me to mope. No, she wasn't like that. She would be proud that my little secret hobby is etiquette. My closest person I share etiquette topics with is obviously my 11-year-old daughter. Kids remember everything and I believe her life is much simpler in the future when I teach her the rules of etiquette through fun examples. And to be honest, I improve my knowledge with her.

Today I'm sharing a piece of knowledge on jewellery. Did you know that other than marital or religious jewellery, diamonds should only be worn after 6 p.m.? On the other hand, after six o'clock, it's totally appropriate to wear anything from diamonds to rubies and everything in between those in addition to your marital ring. One fun part as well. It's terribly elegant you have 'no idea' of the carat size of your diamond ring/necklace/earring. Absolutely no one will believe you. I think it's nice when people are acquainted with etiquette. Rules don't have to be set in stone, but I think it's a fair bit easier to walk through various events when you know etiquette. It also gives a chance to bend the rules a little. Which etiquette rules do you follow the most?



Aastaid ja aastaid oli minu hea sõber Eesti kõige legendaarsem etiketiõpetaja Maaja Kallast. Me kohtusime vaid kaks korda, kuid vestlesime telefonis pea iga nädal. Meie vestlused olid alati vähemalt tunnikese pikad, nii võtsin ma diivanilauale tassikese teed ja vahel tegin märkmeid, kuid ta mulle etiketi teemadel nõu andis.

Kord pidin minema telesaatesse ja rääkima, kuidas ma oma kümneid ja kümneid paari kingi hooldan ja hoian. Helistasin Maajale ja ütlesin: "Mida ma neile küll ütlen, kui nad küsivad, kui palju kingi mul on?" Seepeale vastas Maaja: "Öelge: Mul on kingi igaks elu juhtumiks!" Ma isegi ei mäleta, kas saatejuht lõpuks küsis, mitu paari kingi mu garderoobis on, kuid Maaja antud vastus on nii universaalne, et kasutan seda erinevate küsimuste puhul siiani. Maaja Kallast suri kolm aastat tagasi ja maailma, mida mina teadsin, jäi auk. Kuid proua Kallast poleks kindlasti soovinud, et ma nukrutseksin. Ei, ta polnud selline. Ta oleks hoopis uhke, et minu väikeseks salahobiks on tänaseks saanud etiketii puudutavad teemad. Kõige lähedasem inimene, kellele etiketiteemasid jagan, on mõistagi minu 11aastane tütar. Lastele jääb kõik meelde ja ma usun, et tema elu on tulevikus tunduvalt lihtsam, kui ma läbi lõbusate näidete talle etketireegleid õpetan. Mis seal salata, ma ise täiendan end koos temaga.

Täna jagan üht seika, mis puutub juveelidesse. Kas sina teadsid, et enne kella kuut õhtul on etiketi kohaselt õige kanda vaid kihla- ja abielusõrmust ning religioosseid ehteid? Seevastu pärast kuut õhtul on täiesti kohane kanda biljantidest kuni rubiinideni ja kõike muud, mida hing ihkab. Muide, äärmiselt elegantselt mõjub, kui küsimusele: "Mitu karaati on sinu teemant sõrmus/kaelakee/kõrvarõngad?", vastad sa: "Kui aus olla, pole mul aimugi!" Tõde on selles, et absoluutselt mitte keegi ei usu sinu vastust... 

Minu arvates on suurepärane, kui inimesed on etiketiga kursis. Reeglid ei pea olema kivisse raiutud, kuid tunduvalt lihtsam on kõndida läbi erinevate sündmuste, kui tead etiketti. Lisaks annab see ka võimaluse kas pisut või palju piiridega mängida. Milliseid etiketi reegleid sina kõige enam jälgid?


PHOTOS: Meisi Volt
SHARE:

3 comments

  1. Väga hea mõte on tutvustada etiketi põhitõdesid läbi Stellariumi blogi! Vahel olen kontrolli mõttes üht või teist asja guugeldanud, kuid on asju, mille guugeldamise peale teinekord ei tulegi. Ikka on parem teadmine, kui teadmatus.
    Ehete kandmisest laiemalt rääkides, siis olen sel teemal just oma õega viimasel ajal rohkem vestelnud. Viimastel aastatel on ehete kandmine kuidagi väga tagaplaanile jäänud ning need vähesedki, mida kantakse, on äärmiselt minimalistlikud. Kui ma poole aasta eest tagasi palgatööle minna otsustasin ja jälle igapäevaselt rohkem inimeste keskel viibima hakkasin, siis märkasin peagi, et olen üks väheseid, kes oma garderoobi ka ehetega kombineerib. Hakkasin analüüsima, et millest mul üldse on tekkinud harjumus ehteid kanda ja üht otsapidi jõudsin kosmeetikakataloogide juurde, mida olen kindlasti sadade kaupa läbi lapanud. Sealsetel fotodel on sageli kaunis kombinatsioonis nii jumestus, riietus kui ka aksessuaarid. Ometi olen ka mina pisut vähem ehteid kandma hakanud ja vahel ka minimalistlikumaid lahendusi katsetanud. Kuid kokkuvõttes tunnen jätkuvalt, et las koerad hauguvad, karavan liigub ikka edasi. Niisiis võin uhkusega tõdeda, et oma kolmekümnenda sünnipäeva lävepakul tundub, et olen suutnud saavutada teatava isepäise enesekindluse ja olen selle üle uhke. Ja siiralt rõõmus kohates teist sarnast! Rõõm oli laupäeval näha Sind festivalil säramas ja inspireerimas teinekord ka ennast julgemaid valikuid riietumisel tegema. Kipun ikka sinna mustvalge-punaroosasse turvatsooni varjuma :)
    Heade soovidega,
    Maria

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tere armas Maria, saan aru, et sünnipäev pole enam mägede taga - seega soovin, et uus aastaring tuleks täpselt selline nagu ootad ja loodad! Festivalil oli tõesti tore kohtuda, kusjuures ma ise vaatasin sea eriti hoogsa riietusega mehi ja naisi ning mõtlesin, miks ma oma igapäevase jumpsuiti küll selga tõmbasin, kuid samas polnud mul üldse mahti eraldi festivali riietusele mõelda. Seega tore, kui Sulle sima jäin :)
      Ehetega on jah nii, et mina olen enda jaoks avastanud Pi-Ret Jewelry pärlid ja kannan neid väga palju. Mul on neid mitut erinevat tooni (soojad kuldse varjundiga, helehallid, tumehallid) ja nii ma siis ise kombineerin neid toone. Vahel samuti meigiga, vahel riietega. Kuid peaksin otsima välja mõned suured vintage kõrvarõngad ja mõne outfitiga miksima, saaksin ka ennast üllatada :)

      Delete
    2. Aitäh ilusate soovide eest, hea Stella! Eriti kaunilt jäi silma särama muidugi Su päikseline seljakott! Aga huvitavaid inimesi ja inspiratsiooni sinna festivalile tõepoolest jagus. Olen ise suurte - kohati lausa skulpturaalselt mõjuvate - kõrvarõngaste austaja olnud aastaid ja ootan huviga ka Sinu eksperimendi postitust ;)

      Delete

Blogger Template Created by pipdig