Sunday, July 3, 2016

Aitame Eki Hollandisse vahetusõpilaseks!


Jalas heleroosad kingad, põskedel õrn puna, mustad juuksed kergesse soengusse sätitud ja seljas lilleline kleit kõnnib ta aplausi saatel läbi Tallinna 21. Kooli saali. Süda küll peksab pisut kiiremini, kuid selg on sirge ja käepigistus direktoriga on tugev. Tema nimi on Eglyd Marion Hirv ja sellel aastal lõpetas ta oma klassist ainsana põhikooli puhtalt viitega. Kuid Eki, nii nagu sõbrad teda kutsuvad, mitte vaid ei tegutse suurelt, vaid unistab veelgi suuremalt. Täna on tema lugu sinu ees.

Ühel päeval leian ma oma e-mailist kirja. See on Eglydilt, kes on aastaid jälginud minu tööd ajakirjanikuna ja stsenaristina, ta on lugenud Stellariumit ja nüüd on ta võtnud julguse kokku ning räägib mulle oma unistusest. Nimelt kirjutab Eglyd, kuidas minust inspireerituna kirjutab ka tema oma väikest blogi Hirv Metsas, kirjatükke ja ühel päeval loodab ta minna ülikooli ajakirjandust õppima. Enne aga soovib Eglyd suunduda aastaks Hollandisse vahetusõpilaseks. Kui loen Eglydi kirja läbi, pean endaga pikalt aru ja leian lõpuks, et Stellarium on piisavalt küps selleks, et kirjutada üks teistmoodi postitus. Nagu ikka, jäävad paljud unistused raha taha pidama ja läbi oma blogi on mul võimalik Eglydit aidata.

Kuid enne lõplikku otsust saan Eglydiga paaril korral kokku, et maast ja ilmast rääkida. Kui jalutame Tallinna vanalinnas, räägib Eglyd, et tema meelest on lausa hädavajalik veeta vähemalt aasta välismaal õppides ja elades. "Vahetusaasta Hollandis paneb mind kindlasti heas mõttes proovile... Rebib mind välja armsast ja turvalisest mugavustsoonist, arendab ja avardab silmaringi, teeb minust lihtsalt parema inimese ja aitab vormida minust maailmakodanikku," räägib ta malbe naeratusega. Eglyd on üheksa aastat laulnud ETV Lasteekraani muusikastuudios ja kaks aastat ETV tütarlastekooris.



See on omamoodi juhus, et Eglyd otsib kõigist blogijatest välja just minu, kes ma olen vanematega lapsena mitmeid kordi Hollandis reisinud, seal suve veetnud ja Amsterdamis lilleturu kohal elanud. Kuulates Eglydit tunnen, et tema unistus ja minu mälestused Hollandist ühendavad meid. Ma näen Eglydis kedagi, kes saab realiseerida unistuse, millest meist paljud pole iial osanud isegi mõelda - vahetusaasta võõrsil. Toona olid ajad lihtsalt teised. Kuid nüüd, 16aastasena on Eglydil võimalik minna Hollandisse, õppida aastaga selgeks hollandi keel ja anda täiskäik oma unistuste suunas. Kui vanalinnas jalutame, räägin Eglydile, et Hollandis pole kodudel kardinaid ja kui õhtul eramute vahel jalutada, saab ka interjööre vaadates ideid, kuidas oma tuba sisustada. 

Eglyd on ise vahetusaasta nimel väga palju vaeva näinud. "Töötasin möödunud suvel ja teen seda ka sel suvel ning olen raha säästnud. Praeguseks olen omalt poolt vahetusaastasse panustanud poole summast. Klaas on juba pool täis, aga et juua, peab klaas täis olema, kas pole?" 



Nagu kirjutasin, erineb see lugu kõigist teistest Stellariumi postitustest, sest Eglydil on kindel plaan minna Hollandisse õppima, kuid kõigest 29 päeva enne, kui tema saatus otsustatakse, on tal 2000  õpingute raha puudu. Vahetusaasta Hollandis maksab kokku 6300 €, pool aastat 3150 €, üks kuu 525 €, üks nädal 131,25 €. Kui räägin Eglydist oma praktilise meelega sõbrannale, ütleb ta, et võib ju sel suvel jätta ühe kingapaari ostmata, annetab oma raha hoopis Eglydile ja kingib talle vahetusaastast ühe nädala. Just minu sõbranna on see, kes annab mulle mõtte tutvustada Eglydit oma lugejaskonnale. Seega, kui sa tunned ise või tead mõnd sõpra, kes leiab võimaluse toetada tüdrukut, kes on teel oma unistuse poole, siis selleks puhuks on avatud eraldi arvelduskonto: MTÜ YFU Eesti Swedbank a/k EE042200221001141378 Selgituseks: "Eglyd Marion, vahetusaasta Hollandis". 

Ma tänan kõiki, kes mõtlevad kaasa, kes jagavad seda postitust oma sõpradega ja neid, kes teavad, et igast väikesest summast saab kord suur ja kui Eglyd saab oma raha kokku, on Holland tema ees valla! Stellarium peab Eglydile pöialt ja annab endast parima, et ta saaks oma heleroosades kingades teha võimalikult kõrge hüppe. Kui kõik läheb hästi, õnnestub tal juuli lõpus kohvrid pakkida ja sõita Tuuleveskite maale tudeerima. Hoiame talle kõik koos pöialt! Kui sul on sõpru või sa oled ise kuskil vahetusõpilasena elanud, jaga oma muljeid ja soovitusi Stellariumi kommentaariumis. 


x x x


This is a story about an Estonian girl who has a dream to go on an exchange year in the Netherlands. Eglyd has worked really hard to collect most the necessary money to go to the Netherlands, but she is missing 2000 eur of the 6300. So, she picked out Stellarium to try the power of blogs and the internet to see if the second half of the cost of her dream could get a little help. 

After meeting her and hearing her story, she made it to my heart with the purpose and hard work she is putting into her dream. A practical-minded friend of mine gave me the idea to write about Eglyd. I decided to do something I have not done before - endorse her on my blog. Why not help Eglyd make her dream come true in the end of July. Leaving that one pair of shoes in the shop equals one week of Egyd's exchange year in the Netherlands.   If there are readers outside of Estonia who feel like chipping in, please let me know in the comments and I will provide details for payments from abroad!



FOTOD: Meisi Volt & erakogu
SHARE:

1 comment

  1. Olen Hiinas 2 ja pool aastat vahetus õpilane praegu olen seal alles 2 kuud olnud. Hetkel tulin suveks eestisse. Väga tore oleks kui Saaks Eki Hollandisse!
    *Karmen*

    ReplyDelete

Blogger Template Created by pipdig