Saturday, May 2, 2015

Easy Carrot Cake


When something baked has carrot in it, I'm sold! One time I swapped squash in a squash cake with one part carrot, and it seemed to me that the cake was even tastier. Thus, whenever I find a new recipe where the crown is carrot, I test it straight away. When I found this recipe on the blog "Ise tehtud, hästi tehtud" for the carrot cake with buckwheat flour, walnuts, and white chocolate, it instantly became the whole family's favourite. Today I'm sharing this recipe.

Tuuli Mathisen writes as follows: "Tasty, nutty, and juicy cake that nicely suits those who are battling gluten intolerance. Carrot makes the cake juicy and the nutty flavour of buckwheat goes well with the mellow juiciness of the carrot, and the walnuts. This cake can sport a rich white chocolate cream cheese hat on top as well."


What's needed?  

200g carrot, peeled and finely grated 
150g butter 
2dl sugar (prefer unrefined brown sugar) 
3 eggs 
3dl buckwheat flour (prefer flour made of raw buckwheat, you can find it in nature- and ecological shops) 
1tsp baking powder 
0,5tsp salt 
100g walnuts, chopped grated lemon zest  

Glaze: 

100g white chocolate 
100g cream cheese at room temperature 
walnuts for decoration


How to prepare?  

Melt the butter. Separate egg yolks and whites. Mix the yolks into an even mass with the sugar, add melted butter and grated carrots. Add lemon zest. Mix together flour, baking powder, walnuts, and salt and add them to the butter-yolk mass. Whisk the egg whites into a thick foam and mix into the batter. Pour the batter into a cake tin smeared with butter and cook at 180 degrees for about 35-40 minutes. Check the cooking level with a match. Take the cake out and let it cool. For the glaze, melt the chopped white chocolate in a water bath, and add cream cheese. Stir well and spread onto the cake. Decorate with whole walnuts.

Explore Tuuli Mathiesen's other recipes in her wonderful blog "Ise tehtud, hästi tehtud".



Kui mõnes küpsetises on peidus porgand, siis olen mina müüdud! Kunagi vahetasin ühe osa kabatšokki koogis ära porgandiga ja mulle tundus, et see see sai veelgi maitsvam. Seega, kui leian mõne uue retsepti, kus kuningaks on porgand, testin seda retsepti kohe. Kui leidsin blogist "Ise tehtud, hästi tehtud" porgandikeeksi tatrajahu, kreeka pähklitega ja valge šokolaadiga, sai sellest kohe meie pere lemmik. Täna jagan just seda retsepti.

Tuuli Mathisen kirjutab nii: "Maitsev, pähkline ja mahlane keeks, mis sobib hästi ka neile, kes gluteenitalumatusega maadlevad. Porgand annab keeksile mahlase olemise ja tatra pähkline maitse sobitub porgandi maheda mahlasuse ning Kreeka pähkliga imehästi. Krooniks võib keeksile peale sättida rikkaliku valge šokolaadi ja toorjuustumütsi."



Mida sa vajad?


200 g porgandit, koorituna ja peenelt riivituna
150 g võid
2 dl suhkrut (eelista rafineerimata pruuni suhkrut)
3 muna
3 dl tatrajahu (eelista toortatrast valmistatud jahu, mida leiad loodus- ja ökopoodidest)
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
100 g
Kreeka pähkleid, hakituna
Riivitud sidrunikoort

Glasuur:

100 g valget šokolaadi
100 g toorjuustu toasoojana 
Kreeka pähkleid kaunistamiseks

Kuidas valmistada?

Sulata või. Eralda munakollased  ja –valged. Sega munakollased suhkruga ühtlaseks ja lisa siis sulatatud või ning riivitud porgand. Lisa riivitud sidrunikoor. Sega omavahel jahu, küpsetuspulber, Kreeka pähklid ja sool ning lisa need või-munakollase massile. Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja sega taina hulka. Kalla tainas võiga määritud keeksivormi ning küpseta 180 kraadi juures umbes 35-40 minutit. Küpsust kontrolli tikuga. Võta keeks välja ja jahuta (soovitavalt restil). Glasuuri jaoks sulata vesivannil hakitud valge šokolaad ja lisa siis toorjuust. Sega läbi ning laota keeksile. Kaunista tervete Kreeka pähklitega.

Vaata Tuuli Mathiseni teisi retsepte tema värvikast blogist "Ise tehtud, hästi tehtud", mille leiad SIIT.

SHARE:

No comments

Post a Comment

Blogger Template Created by pipdig