Saturday, January 9, 2016

Warm salad with figs and breaded cheese


I don't get tired of praising figs. It's never happened that when I stumble upon figs in the shop, I'd leave without them. Last time in Prima was no exception when I found some Turkish figs and an uncontrollable force made me collect a bag full of soft violet figs into my shopping trolley. They're in season for a moment, and it should be taken in fully. The crunchy fruit with the sweet taste and honey-like juice is crazy good.

Figs go ideally with cheese. It can be served on a cheese platter just cut into pieces, but I like figs that have quickly gone through the oven, where the sweet juice seeps out and when you drizzle honey on top, it creates a sweet-sour sauce. It's so good.  

Being inspired by figs, I tried to pair them with halloumi cheese which is ideal for grilling and frying. Playing with the texture, I breaded the halloumi cheese in panko that stays crispy and fluffy. Panko is something that should definitely be discovered, because compared to simple breadcrumbs, the crust is a lot crispier. Altogether I got a nice warm salad where different textures come into play. Crunchy honey-like fig with a crispy-coated cheese with a soft filling, hearty nuts on top. You can serve this salad on a green bed of salad leaves, if you wish.

What's needed?
  
4-5 figs, halved  olive oil  
a bit of honey  
150g halloumi or some other cheese, cut into cubes  
1 smaller egg, beaten  ca 1-1,5 dl panko breading  
oil for frying  
unsalted pistachios or walnuts (e.g. from Germund's selection), 
chopped  black or white sesame seeds

How to prepare?  

Place the fig halves, cut side up, on an oven plate, drizzle with olive oil and honey, grind a little black pepper on top and cook at 200 degrees for about 10 minutes. Take out of the oven and drizzle with the juice that's on the oven plate. Cover the cheese in the beaten egg and then in the panko breading, then fry in hot oil from both sides until golden. Lift onto kitchen paper. Set the oven warm figs on a plate, alternating with the fried halloumi. Sprinkle chopped nuts and sesame seeds on top, drizzle with the syroupy sauce that's emitted while cooking the figs. If you wish, you can add more honey or lemon juice. Serve immediately.

Explore Tuuli Mathisen's other recipes in her wonderful blog "Ise tehtud, hästi tehtud".


Ma ei väsi ülistamast viigimarju. Ei möödu ühtegi korda, kui satuksin poes viigimarjadele peale ja ilma nendeta väljuksin. Ka viimane kord ei olnud erand ja kui Prismas Türgi viigimarjadele sattusin, käivitus kohe kontrollimatu jõud, mis mu kärusse kotitäie violetseid ja pehmeid marju poetas. Vaid korraks on see hooaeg ja hetkel tasub nautida. Viigimarjade krõmpsuv vili oma magusa maitse ja mesise mahlaga on tõeliselt hullutav.

Viigimari sobib imehästi juustudega. Teda võib serveerida juustuvaagnal lihtsalt sektoritena, aga mulle meeldivad viigimarjad kergelt ahjust läbilastuna, kus magus mahl veidi välja imbub ja siis mett peale niristades roosaka ja magushapu kastme moodustab. See on nii hea Saades innustust viigimarjadest, proovisin seekord viigimarju sobitada halloumi juustuga, mis on ideaalne juust grillimiseks ja praadimiseks. 

Mängides tekstuuridega, paneerisin seekord halloumi juustu panko paneeringus, mis jääb hästi krõbe ja kohev. Panko paneering on midagi sellist, mida tasub kindlasti avastada, sest võrreldes näiteks meie riivsaiaga jääb pankoga paneerides paneering palju krõbedam. Kokku sai mõnus soe salat, kus hakkavad mängima just erinevad tekstuurid. Krõmpsuv ja mesine viigimari, krõbeda kattega ja pehme sisuga juust, tummised pähklid veel lisaks. Soovi korral võib sellist salatit ka rohelisel salatipadjal serveerida.

Mida sa vajad?

4-5 viigimarja, poolitatuna oliiviõli veidi mett 
150 g halloumi või muud juustu, kuubikuteks lõigatuna 
1 väiksem muna, lahtiklopituna 
ca 1-1,5 dl panko paneeringut  
õli praadimiseks 
soolamata pistaatsiapähkleid või Kreeka pähkleid (nt Germundi valikust), 
hakituna musti või valgeid seesamiseemneid

Kuidas valmistada?

Aseta viigimarjapoolikud lõikepind ülespoole ahjuplaadile, nirista üle oliiviõliga ja meega, jahvata peale veidi musta pipart ning küpseta 200 kraadi juures umbes 10 minutit, Tõsta ahjust ja nirista üle pannile valgunud kastmega. Keeruta juustu lahtiklopitud munas ja siis panko paneeringus ning prae siis kuumas õlis mõlemalt poolt kuldseks. Tõsta majapidamispaberile nõrguma. Salati jaoks säti taldrikule ahjusoojad viigimarjad vaheldumisi praetud halloumiga. Puista peale hakitud pähklid ja seesamiseemned, nirista üle viigimarjade küpsemisel eraldunud siirupise kastmega. Soovi korral lisa veel täiendavalt mett või sidrunimahla. Serveeri kohe.

Vaata Tuuli Mathiseni teisi retsepte tema võrratust blogist "Ise tehtud, hästi tehtud", mille leiad SIIT.
SHARE:

5 comments

  1. Tunduvad väga maitsvad! Proovin kindlasti järgi :)

    ReplyDelete
  2. Tutvusin "Ise tehtud, hästi tehtud" blogiga põgusalt ja isegi leidsin ühe retsepti, mida plaanin lähiajal proovida :) Lisasin blogi ka bookmarkidesse. Win-win!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ise tehtud, hästi tehtud - minu suurim lemmik. Alati on seal kõigele lahendus olemas.

      Delete

Blogger Template Created by pipdig