Saturday, September 14, 2019

How much hair product is too much?


Generosity is often a good sign. But there's always the danger that a glass starts to spill when you pour too much in. This post is a bit different. I counted all the products that I use for a simple hairdo, and to be honest, it's not a post to be proud of. Nevertheless, it's refreshing to look in the mirror every now and then and ask yourself what's going on.  

I recently read an article about how women follow what's on the label in the grocery store, but most have a row of perfumes, hair products, and creams that haven't had their contents closely scrutinised. A few days ago I counted how many hair products I use for one hairdo. This post is written on the same day when I wasn't sure if I wanted to share it and gave myself time. After a little thinking, I decided to share it after all. Don't try this at home! 

Back to hair products. How many do I use for one hairdo? I start with washing my hair. Shampoo, conditioner, mask for hair ends. That's three products. I usually apply some products to wet hair, and I wouldn't say it's just a pinch. It means I often use leave-in conditioner and one or two care products. For exmple, I use TIGI Beadhead in my hair, and also something for hair ends. This adds another three products. I sometimes use small vials that are rubbed on the scalp and promote hair growth. Less so in the last year, though. When I've dried my hair, in comes the hair styler. For that I use styling liquid and occasionally root lifter (less so with straight hair). After styling my hair, I use hairspray and finally hair shine. So altogether I used ten-elven different products for one hairdo. Wow! All the things one small head has to put up with?! I'm surprised the ceiling of my bathroom hasn't blown off. What's the worst is that I did it unnoticeably. It's become a habit.  

Oh yes, not often, but sometimes the dry shampoo also comes along a day later. All this stays in my hair... I carry these products made of tens or hundreds of chemicals with me the whole day. Today, when I'm writing this post, I skipped six products altogether. I used shampoo and conditioner when washing my hair, and leave-in spray conditioner for drying my hair after washing. 

I don't know if there are women who are like me who unnoticeably use ten products in their hair? But even five products is clearly too many. From now on, my rule is three products, not more. How much attention do you pay to what your perfumes, creams, or hair products contain?




Heldekäelisust peetakse sageli väga heaks märgiks. Kuid samas kehtib ütlus: Liiga palju kullakange viib laeva põhja. Seekordne postitus on pisut teistsugune. Nimelt lugesin kokku kõik tooted, mida ma lihtsa soengu tegemisel kasutan ja kui aus olla, siis see pole postitus, mille üle uhke olla. Samas on väga värskendav korraks peeglisse vaadata ja endalt küsida: "Kas sa tõesti määrid selle kõik endale pähe?"

Hiljuti lugesin artiklit sellest, kuidas naised jälgivad küll toidupoes, mis on pakendil kirjas, kuid samas on valdaval enamusel kodus terve rivi parfüüme, juuksehooldustooteid ja kreeme, mille pakendile pole pilku heidetud. Mõni päev tagasi lugesin ära, kui palju tooteid kulub mul ühele soengule ehk ära seda kodus järgi tee!

Tagasi juuksehooldustoodete juurde. Kui palju kulub mul neid ühe soengu jaoks? Alustan juuksepesust. Šampoon, palsam ja mask juusteotstele. See teeb kolm toodet. Niisketele juustele kannan ma tavaliselt veel üht-teist ja ei saaks öelda, et näpuotsaga. See tähendab, et ma sageli pihustan juustele spray-palsamit ja ühte kuni kahte hooldusvahendit. Näiteks kasutan juustes TIGI Beadheadi ja lisaks juusteotsesse Schwartzkopfi ladvaravi. See teeb kokku veel kolm toodet. Aegajalt kasutan pärast pesu juustes ampulle, mis tuleb peanahale hõõruda ja mis soodustavad juuste kiiremat kasvu. Viimasel aastal küll harvemini. 

Kui mul on juuksed föönitatud, siis tuleb mängu juuksekoolutaja. Selleks on mul "menüüs" soenguvedelik ja aegajalt juuksejuure tõstjat (sirgete juustega harvemini). Pärast juuste koolutamist, kasutan juukselakki ja lõpuks juustele läike andjat. Oeh. Ehk kokku kasutan ühe soengu peale kümme-üksteist erinevat toodet. Vau! Mida kõike peab üks väike pea taluma!? Ma ei imesta, et minu vannitoal pole lagi ära lennanud. Kõige hullem on see, et ma tegin seda justkui märkamatult. See oli saanud harjumuseks. Aha jaa... Mitte sageli, kuid aegajalt tuleb päev hiljem kasutusele ka kuivšampoon.  Ja see kõik jääb minu juustesse... Kõiki neid kümnetest või isegi sadadest kemikaalidest kokku miksitud tooteid kannan ma endaga terve päeva kaasas. Täna, kui ma seda postitust kirjutan, jätsin soengu tegemisel ära kokku kuus toodet. Ma kasutasin juuksepesu ajal šampooni ja palsamit ja pärast pesu föönitamiseks vaid spray-palsamit. Omamoodi naljakas on see, et näiteks reisidel kulub mul juustele tunduvalt vähem tooteid, ometi on juuksed alati korras.

Ma ei tea, kui palju on seda postitust lugedes minuga sarnaseid naisi, kes endale märkamatult kümme erinevat toodet pähe laovad? Kuid ilmselgelt on isegi viis toodet palju. Edaspidi on minu reegel kolm toodet, mitte rohkem. Kui palju vaatad sina, mida erinevad parfüümid, kreemid või juuksetooted sisaldavad? 
SHARE:

25 comments

  1. Hakkasin ka siin mõtlema... ja sain kokku 4-6 toodet. Sain hiljuti näppu katsetamiseks ühe kuivšampooni ja vahel kasutan ka juukseõli. Tavaline on siiski neli: šampoon, palsam, TIGI Bedhead niisketesse juustesse ja juukselakk :) Aga mida nad sisaldavad - seda ma suurt ei jälgi tõesti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma tegin täna just valmis paki, kuhu kirjutasin peale: Meisi ja karta on, et juba homme õhtul on sul menüüs rohkem juuksetooteid. Aga kui tasa ja targu nendega talitada, on kõik hästi.

      Delete
  2. Kümme toodet korraga on ehk tõesti palju, kui siis pigem hajutada tooteid erinevate soengute jaoks ja kasutada minimaalselt täpselt nii mitu toodet, kui reaalselt vaja on. Ise kasutan enamasti vaid šampooni, palsamit, kuumakaitset ja juukseõli ning viimastel aastatel jälgin, et võimalikult paljud tooted oleks looduslikud (eelnevast loetelust on kõik peale kuumakaitse looduslikud). Mõnikord ei saa ikkagi ilma keemiata (juukselakk ja juuretõstja ja vahel sekka kuivšampoon) ning siis kasutan ikkagi neid ka. Muidugi tuleks ka sellele mõelda, et mida see tore keemiakompott meie padjapüüridega teeb, kus igal ööl õndsat und magame ja vahest ka oma nägu sinna sisse vajutame :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oeh, padjapüürile pole ma mõelnud. Iseenesest korjavad juuksed päeva jooksul kõige rohkem õhusaastet ja muid "rõõme", seega see kõik maandub meie padjapüüril. Kuid iseenesest on aegajalt tark oma tooted lugeda üle ja vaadata, mida nad sisaldavad. Mu juuksur ütles samuti, et kümme on palju.

      Delete
  3. :-D Nii armas :-D
    Ma kasutan üldjuhul 3 toodet- šampooni, palsamit/ maski ja õli.Mõnikord lisan ka pisut lakki.
    Rohkem ma miskit lisada ei saa, kuna mu viletsad juuksed lihtsalt ei kannataks seda välja.(tahaksin küll, jah)
    Vahel harva teen ampulli- kuuri ka.
    Toodete koostisaineid ei loe. Aga ülioluline on lõhn. See peab ikka hea olema :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kui olin kõik oma tooted üles lugenud, küsisin sõbrannadelt palju nemad endale erinevaid hooldustooteid pähe panevad ja neid tooteid ikka on. Huvitav oli see, et osad asjad on muutunud nii iseenesest mõistetavaks, et me justkui ei panegi tähele, kui palju pähe paneme.

      Delete
  4. Enesekriitika on terviseks. Ups. Eks pidin isegi peeglisse vaatama ja tõdema, et kasutan šampooni, palsamit (mul on kehvad juuksed), päris sageli palsami asemel maski, kuumakaitset ja ilma juukselakita kodust ma ei välju. Mul tekkis küsimus juuksejuure tõstja kohta. Mida ta teeb ja millist sa soovitad?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hei, Emily, ma olen juuksejuure kergitajast varem kirjutanud artiklis "Lokid rullidega ehk mida sa vajad?": http://www.stellarium.ee/2014/05/lokid-rullidega-ehk-mida-sa-vajad.html

      Delete
    2. Ma arvan, et olen seda postitust varem isegi näinud, nüüd lugesin uuesti läbi. Hea ja ülevaatlk. Sa võiksid teha rohkem selliseid postitusi!

      Delete
  5. Viimasel ajal olen püüdnud võimalikult vähe endale juustesse toppida ning seejuures täheldanud, et alguses tavapäraseid samme vahele jättes tunduvad juuksed üsna halvas seisus, kuid kindlalt edasi neid "näljutades" harjuvad nad ka vähesega end hästi ülal pidama. Juuksed on vist keemiaga nii harjunud ning need peakski nö dieedile panema aeg-ajalt. Hetkel on minu menüüs läbi ja lõhki looduslikud argaaniaõli šampoon ja palsam. Peale pesu tilk seda sama palsamit pähejäetavaks palsamiks (orgaaniline palsam kõlbab ideaalseks ka pähejäetavaks) segatuna Wella Luxe õliga, mida ma sinu soovitusel kasutama hakkasin ning armastan. Wella siis õnneks ainuke keemiapommike mu juuksehoolduses.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulle väga meeldib Sinu mõte: panen juuksed aeg-ajalt dieedile. Kuna ma ikka vaatan, mida näonahale kannan ja mis silmaümbrusesse läheb või millist dušigeeli kasutan, siis nüüd vaatan oma juuksetooted läbi. TIGI on mu lemmikuim bränd, olen seda läbi 15 aasta kasutanud ja ikka pöördun nende asjade juurde tagasi. Wella Luxe õli on samuti praegu minu juuksehooldustoodete korvis. See on tõesti õlidest parim.

      Delete
  6. Mul on vööni juuksed ja kasutan pesemiseks shampooni(1-2x nädalas palsamit ka). Korra kuus teen naturaalse õliga maski ka ja sellest täitsa piisab :) Kuna ei föönita/sirgenda/värvi, siis jääb igasugune muu nodi pähe panemata :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ... ja raha kulutamata :) Ma mõtlesin seda postitust kirjutades, et vaat, kui vahva, mu raha kaob mu juustesse :)

      Delete
  7. Kui mul olid kunagi vööni juuksed, olid ajad, et tuli hakkama saada ainult šampooniga :) Ellu jäime, juuksed ka :)
    Praeguseks on saanud kasutada-proovida kümneid tooteid, aga nüüdse lühikese soenguga olen läinud taas kergemat teed : šampoon, juuksemask, juurtetõstja, plärts juukselakki ja minek :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oi, seda pilti tahaks väga näha, kus sul on vööni juuksed! Sa ju nüüd uhke poisipea :) Kui ma vaid šampooniga hakkama saaks, siis ma ilmselt kannaks kogu aeg mütsi, mis võtaks lõpuks juured peas alla...

      Delete
  8. Ma naersin südamest, kui su lugu lugesin. Ma oleks nagu iseendast lugenud. Ma kipun palju asju juustesse panema, kuid erinevalt sinust ei ole mul ilusaid lokke või poolpikka bobi, vaid ma panen juuksed iga kord patsi. Kommentaariumist meeldis mulle väga see idee, et juuksed tuleb dieedile panna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kui sa tõesti vaid patsis ringi patseerid, siis võid ehk ka juuksed dieedile panna. Anna teada, kuidas nad dieedile allusid.

      Delete
  9. Mina hakkasin toodete koostisi pakenditelt rohkem lugema alles eelmisel aastal, kui meigikoolis käisin ja seal neist räägiti. Varem olin sinisilmselt lootnud, et kui ühele või teisele asjale juba müügiluba antud on, ju ta siis ikka peab ka kõigile tingimustele vastama. Seda, et ka parfüümidesse peidetakse kõiksugu ebaselge väärtusega aineid, sain aga aimu alles siis, kui parfüümipudelilt hoiatussildi leidsin. Seejärel tekkis mul natukeseks ajaks kerge paanika ning tundus, et ei julge enam midagi endale peale määrida. Õde ütles seepeale "lohutuseks", et ära parem siis meile poes toidu pähe müüdavate asjade koostisi üldse vaatama hakkagi. Ja tõepoolest, ma polnud seni mõistnud, et miks nii paljud inimesed on öko-usku pööranud, kuid siis tundsin ka ise, et korras selle maailmaga kindlasti kõik ei ole. Ent kuna minu suurim nö filosoofia elus on, et millegi pärast muretsemine on veel kõige hullem asi, mida teha saab, siis ma lihtsalt olengi püüdnud jääda rahulikuks ning enda jaoks rohkem lahti mõtestada ja uurida seda teemat ning püüdnud ka oma tarbimistele rohkem tähelepanu pöörata. Ja ma usun, et tänapäeva maailmas on üleüldse üks kõige mõistlikum asi siiski natuke uurida ka allikaid, kust meieni jõudev informatsioon pärineb ja püüda saada võimalikult asjalikku arvamust, usaldades võimalusel eelkõige oma eriala tõelisi spetsialiste. Ühest äärmusest võib kergesti sattuda teisse, kuid tõde on enamasti kusagil vahepeal ja usun, et kõik, mida me siiralt naudime, kannab siiski alati ka positiivset laengut. Sellepärast meeldib mulle ka uskuda, et suudame ka erinevaid tooteid oma heade mõtetega muuta - mingi uuringu järgi pidid ju veekristallid oma kuju muutma sõltuvalt neile öeldud lausetest ja kui arvestada vee hulka meie planeedil, siis võiks see ju toimida küll. Häid asju tasub ikka uskuda, kõlagu nad siis kui naiivselt tahes : )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma olen ühel nõul, et muretsemine teeb kõik asjad vaid hullemaks. Samas on tark vaadata üle mida ja kui palju me tarbime. Mina kipun alati liigselt tarbima. Kasvõi see juuste sättimine vannitoas, kus igast asjast määritakse natuke pähe. Kuid ikkagi on tähtis uurida, mida üks või teine toode sisaldab, sest siis pole ka tulutut muretsemist. PS. Mind hakkas huvitama, millises meigikoolis käisid?

      Delete
    2. Täiesti nõus Sinuga - teadlik valik on alati ikka parem :) aga koolis käisin Eesti Meigikunstnike Ühenduse Meigikoolis - mulle väga meeldis!

      Delete
  10. Lühikeste ja väga pehmete juuste omanikuna kasutan põhiliselt kolme toodet: Lushi tahket šampooni, mingit juuksevahtu ja lakki. Ja ei ole ilmas nii tugevat vahtu või lakki, mis mu pehmeid juukseid soengus hoiaks (no kui ma ei taha ringi käia lakist kiivriga, eks ole). Natuke kohevust vaht annab, aga aeg-ajalt mulle tundub, et see on ka rohkem minu kujutluses kui päriselt :)
    Balsameid ja maske pole vaja, juuksed on täiesti terved, lihtsalt õhukesed ja lühikesed.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma olen alati mõelnud, kas ja kuidas tahked šampoonid üldse töötavad? Kui sul on tuju muljetada, siis ma tahaks väga teada, mitmes Lushi tahke šampoon Sul kasutusel on ja kas nad võiksid ka paksudele juustele sobida?

      Delete
    2. Oo, ma väga armastan neid. Vahutavad oivaliselt ja pesevad suurepäraselt. Lisaks on neid hea reisile kaasa võtta ja vannituba on pudelitest tühjem. Mul on korraga kasutuses kaks erinevat, üks oliivi- ja rosmariiniõliga Montalbano, pärats mida on juuksed nii pehmed ja säravad ning kadakamarja ja lavendliga Jumping Juniper,mis vähendab rasu teket. Jõulude ajal ostan alati vannituppa kaneelilõhnase New, siis on juukseid pestes ka pühademeeleolu. Ainuke "viga" nendel šampoonidel on see, et neid jätkub jube kauaks ajaks, pudelid kõrval on juba ammu tühjaks saanud, aga tahkest šampoonist on ikka pool alles :)

      Delete
  11. Mina panen pärast pesu juustesse kahte-kolme asja. Mul on päris palju TIGI tooteid ja sealt jõuab pähe kaks-kolm asja. Igaljuhul pani see postitus mind mõtlema.

    ReplyDelete
    Replies
    1. TIGI toodete seast on mul palju lemmikuid. Nad oskavad teha asju, millest võib sõltuvaks jääda :)

      Delete

Blogger Template Created by pipdig