Saturday, September 16, 2017

Homemade ice cream is the best!


Homemade ice cream is the best one! This recipe is a lovely combination of flavours where the bitter coffee and rich sweet caramel form a beautiful duo. The rest is a very simple, the ice cream contains four ingredients and if you wish you can leave out the Vana Tallinn liqueur (for example if you're planning on giving the ice cream to kids). You won't need an ice cream maker. The only tools are a mixer, a bowl, and a freezer box.


What's needed?  

Caramel-coffee ice cream  
8 dl of 35% cream 
2 x 300 g package of caramel condensed milk 
2 x 35 ml really strong espresso (I prefer coffee made of Lavazza beans) 
2 tbsp Vana Tallinn liqueur  

How to prepare?

Whip the cream with condensed milk into an airy and soft foam. Don't over-whip. Add espresso and liqueur and stir. Pour into a plastic box or some other suitable container and place into the freezer. Take the ice cream out of the freezer 15 minutes before serving and make ice cream balls with an ice cream spoon that has been dipped into hot water. Serve with coffee or use the ice cream instead of cream or milk with hot coffee. This ice cream goes well with coffee, but you can also use it instead of cream, and put a ball of it into a good hot coffee.

Explore Tuuli Mathiesen's other recipes in her wonderful blog "Ise tehtud, hästi tehtud".


Kõige-kõige maitsvam isetehtud jäätis ja meie ühe suureks lemmikuks on saanud kohvimaitseline karamellijäätis. Teen juba mitmendat portsu. Hästi mõnus maitsete kooslus, kus mõrkjas kohvimaitse ja külluslikult magus karamell koos ilusa duo moodustavad. 

Muus osas on aga tegemist hästi lihtsa valmistuskäiguga neljast komponendist koosneva jäätisega ja soovi korral võib Vana Tallinna ka välja jätta (kui on näiteks plaanis lastele seda jäätist pakkuda). Jäätisemasinat see ka ei vaja. Ainukesteks töövahenditeks on mikser, vahustamiskauss ja külmutamiseks vajalik karp.

Mida sa vajad?

8 dl 35%-list koort 
2x300 g pakk karamellist kondenspiima 
2x35 ml hästi kanget espressokohvi (mina eelistan Lavazza ubadest valmistatud kohvi) 
2 sl Vana Tallinna likööri 

Kuidas valmistada?

Vahusta koor koos kondenspiimaga õhuliseks ja pehmeks vahuks. Väldi ülevahustamist. Lisa espressokohv ja liköör ning sega läbi. Kalla plastist karpi või muusse sobivasse nõusse ja aseta sügavkülma. Külmunud jäätis tõsta ca 15 minutit enne serveerimist toatemperatuurile ja tõmba kuuma vette kastetud jäätiselusikaga jäätisest pallid. Paku kohvi juurde või kasuta jäätist koore või piima asemel kuuma kohviga - ideaalne neil jahedatel suvepäevadel!

Vaata Tuuli Mathiseni teisi retsepte tema värvikast blogist "Ise tehtud, hästi tehtud", mille leiad SIIT.
SHARE:

1 comment

  1. I must say the blog post is just useful for everyone else reading it because the information and knowledge it contains is very important. I like the post! Excellent job! Keep sharing such valuable information through your blogs.

    ReplyDelete

Blogger Template Created by pipdig