Friday, August 11, 2017

Etiquette: How to Carry a Clutch?


What's right or wrong? Should etiquette be followed nowadays anyway? As I've written before, my interest in etiquette has grown with years. It's like a secret language that's interesting to learn and observe how many stick to the rules or whether they think it's important at all.  

One interesting rule I read recently is about clutches. When you're wearing a clutch as an accessory, it should never be worn under your arm. I have made a mistake with this rule a thousand and one time myself, and it will probably happen also in the future, but it's still interesting to get acquainted to the rules of the clutch. The correct way to wear a clutch is in one hand, or holding it with both hands. 

One interesting piece of knowledge also from the royal family. The Dutchess of Cambridge Catherine always wears a small clutch to public events. An etiquette specialist explains it as follows: "It is protocol that you do not extend your hand to any member of the royal family (blood royal or those who have married in to the family) unless their hand extends first." 
So a clutch holds great importance in Catherine's outfit. 



By the way, Princess Diana found another clever purpose for the clutch - when she got out of a car, she covered her décolletage with the clutch and photographers didn't get photos of her where the dress would have been too revealing on the chest.  Etiquette doesn't allow you to put your purse on the table at dinner, but it should be on your chair, behind your back. 

Oh, how I like those little nuances. I told my daughter about this etiquette rule to my daughter who listened to me and then said that I make that mistake every time when I take photos of coffee cups in cafes with my bag. Which rules of etiquette do you follow and which rules have surprised you the most?



Mis on õige ja mis on vale? Kas tänapäeval peaks üldse enam etiketti jälgima? Nagu olen varem kirjutanud, siis aastatega on minu huvi etiketi reeglite vastu aina kasvanud. See on justkui salakeel, mida on huvitav õppida ja samas jälgida, kui pajud sellest kinni peavad või seda üldse tähtsustavad.

Üks huvitav reegel, mida hiljuti lugesin, kõneleb sellest, et kui sinu aksessuaariks on clutch, siis ei hoita seda mitte kunagi kaenla all. Ma ise olen selle etiketireegli vastu 1000 ja 1 korda eksinud ning ilmselt juhtub seda ka edaspidi, kuid ikkagi on põnev end clutchi kandmise reeglitega kurssi viia. Õige on seda kanda kas ühes käes või siis hoida clutchist kinni kahe käega. Nii nagu kõigil postituse kaadritel.

Üks huvitav seik ka kuninglikust perekonnast. Cambridge`i hertsoginna Catherine kannab alati avalikel üritustel kaasas väikest clutchi. Miks? Etiketi spetsialist William Hanson seletab Catherine clutchi kandmise lahti nii: "Protokolli järgi ei anta kätt kuningliku perekonna liikmele (kas sünnijärgne või abielu kaudu kuningliku pere liige) kui nad just ei paku kätt esimesena."
Seega on Catherine´i riietuse juures väike clutch eluliselt oluline. Kui mõni pealetükkiv tegelane soovib temaga ikkagi kätelda, siis on hertsoginna käed kindlalt clutchi küljes. 

Muide, printsess Diana leidis clutchile veel ühe kavala ülesande: autost väljudes kattis ta clutchiga kinni oma dekoltee ja nii võisid piltnikud suu puhtaks pühkida fotost, kus printsessi dekoltee oleks liiga avatud.

Etikett ei luba ka kotti õhtusöögil lauale panna, vaid hoopis oma toolile, selja taha. Oh, kuidas mulle meeldivad need väikesed nüansid! Rääkisin sellest etiketitreeglist ka oma tütrele, kes kuulas selles ära ja vastas siis: "Sa eksid ju iga kord etiketi vastu, kui oma kohvitassi koos käekotiga kohvikus Instagrami jaoks üles pildistad!" Milliseid etiketi reegleid sina jälgid ja millised on sind kõige enam üllatanud? 



SHARE:

2 comments

  1. Clutchi ja pisikäekott-laual reegli vastu olen eksinud küll, samas üritanud suuremaid ämbreid ikka vältida. Loodan.
    Paar asja, mis väga häirivad, kas need kuuluvadki etiketi alla, on esiteks see, kui naissoost pulmakülaline purjetab pulma kohale täistaglastuses säravvalges.
    Ja teine on kellelegi-millelegi sõna otseses mõttes näpuga näitamine, sõrmega osutamine kellegi suunas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. See valges kleidis pulma purjetamine oli teemaks Pippa Middletoni pulmas, kui üks preili laekus samuti valges kohale. Meediale on see muidugi maiuspala ja loomulikult hekseldati preili täitsa korralikult läbi. Eks etikett on ikka selline piiri peal kõndimine, kõik võiks tulla loomulikult. Päris palju on ju näiteid nendest, kes lausa naeruväärselt etiketti nõuavad ja oma lapsed sellega ära traumeerivad. Kuid mänguline lähenemine on vahva. PS. Mind ennast häirib, kui inimene haigutab nii, et kõik tema hambad saab üle lugeda. See polegi vist enam etiketi teema, vaid lihtsalt viisakuse puudumine ...

      Delete

Blogger Template Created by pipdig