Friday, January 22, 2016

Girl Friday: Why special collections disappear so fast?


H&M releases a special collection twice a year in collaboration with famous fashion designers or fashion houses. Last one of them was the Balmain x H&M collection. Whether you're a fashion connoisseur or a collector who wants one of the pieces in their wardrobe, it's clear that the moment one of those rare collections makes it to the stores, it's better to wake up early and get your running shoes ready. This Girl Friday explains why special collections disappear so fast and how to buy them again the same evening. Of course, at multiplied prices.

In Estonia, the Balmain x H&M collection was sold out in 7 minutes and when my friend made it to the shop 20 minutes after opening, there was only wreckage left behind. Another acquaintance humorously described what happened in the shop: "People went crazy. Irregardless of the size, they grabbed piles of clothes and went to the cashiers!" Yes, that happens all over the world - people grab what they can, irregardless of the size and rush to pay. Sure there are those who kindly buy stuff for their friends, but for many, it's pure business. On the same night, when the Balmain x H&M collection was sold out all over the world, the clothes made it to eBay. The prices were a lot steeper. For example, the dark green sequin dress "Runway Green Sequin" that cost 149 eur in the shop, was on sale on eBay for 900 euros the same night. Today the price of the dress depends on the size - the lucky buyer can get the dress for 300-900 dollars.



What makes the price of some collections skyrocket? The key is a well known person. It's enough that some hot star wears the clothes before the collection hits the stores, and it multiplies the price of the item. For example, Kylie Jenner wore the Beaded Velvet dress (original price was 399 eur) and its price is higher on eBay - 1200-1600 euros. What a business! The Estonian singer Getter Jaani posed for Stellarium in different Balmain x H&M clothes. The green shirt cost 79.99 eur in the shop, but now it goes for 170-300 dollars. The black trousers that Getter wore in all photo series were 79.99 eur in the shop, and today they are about 160-300 dollars. So at least a doubled price is almost always guaranteed. As said, this Girl Friday belongs to the singer Getter Jaani and through this series, the beautiful long autumn should come back to the Estonian readers. These photo series were born on a sunny autumn day.


Kylie Jenner

H&M annab aastas välja erinevaid erikollektsioone, mis sünnib koostöös mõne tuntud külalisdisaineriga või erinevate superstaaridega. Selle postituse tarvis uurisin millist elu elavad läinud aasta novembri alguses välja tulnud Balmain x H&M kollektsiooni rõivad täna. Sel rõõmsal päeval kui mõni uus ja haruldane kollektsioon poodi ilmub, tuleb hommikul õige varakult tõusta ja jooksukingad jalga panna. Seekordne Girl Friday postitus selgitab, miks kaovad kollektsioonid poest nii kiiresti ja kuidas saab neid juba samal õhtul uuesti osta. Mõistagi on hinnad siis mitmekordsed.

Eestis müüdi Balmain x H&M läbi seitsme minutiga ning kui mu sõbranna jõudis kohale 20 minutit pärast poe avamist, olid järel riismed. Minu teine tuttav kirjeldas poes toimuvat õige humoorikalt: "Inimesed läksid justkui hulluks. Sõltumata numbrist, krabasid nad stangelt endale hunnikute viisi riideid ja suundusid kassase!" Jah, nii juhtub kõikjal maailmas - just sõltumata numbrist haaratakse poes asjad kaenlasse ja punutakse kassa poole. Kindlasti leidub neid, kes ostavad asju lahkelt ka oma sõpradele, kuid väga paljude jaoks on see puhas äri. Juba samal õhtul, kui Balmain x H&M kollektsioon oli maailmas läbi müüdud, ilmusid kõik rõivaesemed müüki eBaysse. Hinnad olid aga tunduvad krõbedamad. Näiteks tumeroheline litritega kleit "Runaway Green Sequin", millel rippus poes küljes hinnasilt summaga 149 eurot, maksis samal õhtul eBays juba 900 dollarit. Täna on sellel kleidil sõltuvalt suurusest erinev hind - õnnelik ostja võib litritega iluduse lunastada 300-900 dollari eest.



Kuid miks maksab mõne kollektsiooni kleit hiljem tunduvalt rohkem kui teine? Õige vastus on tuntud inimene. Piisab, kui mõni kuum staar maailmas kannab kollektsiooni rõivaid enne poodidesse ilmumist ja see mitmekordistab eBays eseme hinda õige tublisti. Näiteks kandis realitytäht Kylie Jenner erinevaid Balmain x H&M rõivaid. Üks nendest oli "Beaded Velvet" kleit, mis maksis poes 399 eurot. Täna on see eBays kõige kõrgema hinnaga: 1200-1600 eurot. Äri missugune! Eesti laulja Getter Jaani poseeris Stellariumile erinevates Balmain x H&M riietes. Näiteks tema seljas nähtud roheline pluus maksis poes 79.99 eurot, nüüd küsitakse selle eest 170-300 dollarit. Mustad püksid, mida Getter läbi kõikide pildiseeriate kandis, maksid poes samuti 79,99 eurot, täna küsitakse nende eest juba ligi 300 dollarit. Kuldsete nööpidega punane kunstnahast kasutaks, millega Getter tänases esimeses seerias poseerib, maksis esialgu 99.00 eurot, kuid täna küsivad eBay vilkad kauplejad selle eest 200 - 499 dollarit. Seega kahekordne, vahest kolmekordne hinnavahe on pea alati garanteeritud. Nagu öeldud on seekordne Girl Friday juba teist korda lauljatar Getter Jaani ja läbi selle pildiseeria peaks Eesti lugejate hinge tulvama pisut mälestusi möödund sügisest. See fotoseeria sündis just ühel päikesepaistelisel sügispäeval. Head vaatamist!

PS. Osale kindlasti Stellariumi loosis, kus jagame ära Eesti disaini. Loe rohkem SIIT.


PHOTOS: Meisi Volt
SHARE:

7 comments

  1. Tänasest postitusest jäid mulle väga silma need ilusad ja värvilised pildid. Ja üleüldse on selles blogis alati nii ilusad pildid, et silm kohe puhkab! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aitäh heade sõnade eest. Tundub, et modellil ja fotograafil oli omavahel hea keemia. Getterit on üldse lust pildistada :) ja Meisile poseerida :)

      Delete
  2. On ainult tore, et kõrgmoe tippdisainerid teevad koostööd kiirmoekettidega, nagu H&M, Lindex ja teised, teoreetiliselt oleks siis võimalik killuke kõrgmoodi ka tavainimesel endale soetada. Aga nagu ütles üks ekspoliitik, tahtsime head, aga välja kukkus nagu alati. Asja mõte läheb kaotsi, kui käbedamad kiirustavad eBays nendega raha teenima.Kahju.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah, kõik see, mis on limited edition, on väärt kaup. Ja seal on automaatselt kohal need, kes kogu kupatuse äriks keeravad. Nädalavahetusel avastasin aga juhuslikult, et minu aastal 2002 ostetud detsembrikuu Vogue on samuti kuulutatud kollektsionääride kuumaks kaubaks.

      Delete
  3. Selliseid postitusi, kus on nii palju vaeva nähtud, on rõõm lugeda. Kuid liitun Rena arvamusega, et kahju, et käbedamad puhta töö teevad. Ma ise ei suudaks kunagi seal sabas seista. Õnneks saab H&M`i asju ka netist.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma usun, et see on osade inimeste jaoks osa jahist. Kes käib metsas põtra jahtimas, kes haruldasi kollektsioone. Mul endal hakkab süda kiiremini kloppima, kui leian taaskasutusest mõne haruldase asja. Viimati viisin koju 40ndatest pärit käekella, mis töötab, kui ta kenasti üles keerata.

      Delete
  4. Ma ka ei suudaks niimoodi trügida ja oodata...sellised asjad pigem hirmutavad :D ja kõigil silmad peas põlevad!

    ReplyDelete

Blogger Template Created by pipdig