Saturday, December 15, 2018

Vanaemade sada ilunippi. Milline on sinu lemmik?


Kas sina teadsid, kuidas saada koduste vahenditega värske näonahk? Või seda, et sinika puhul aitab vahustatud munavalge? Ökohipi eesotsas Anni Raiega on pannud kokku täiesti erakordse raamatu, kus leiad väärt soovitusi väärikas eas prouadelt.

Nimelt on tasuta allalaetav raamat „Vanaemade sada ilunippi” kingitus Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks. Kahtlemata üks armsamaid projekte, millega sel olen sel aastal kokku puutunud. Lugedes erinevaid soovitusi, kuidas enda eest hoolitseda, meenus mulle otsemaid minu emake. Oma mälestustes olen jälle see väike lokkidega tüdruk, kes jälgib oma ema tegemisi suure huviga. Mäletan, kuidas ema tegi endale toorest munast maski ja lasi sellel siis näo peal tõmmata. Ise rääkis juurde, et kui mask on täielikult kuiv, siis võib selle maha pesta. Meenub veel teinegi mälestus – ma istun köögis ja ema hõõrub mu juuksejuuri sibulamahlaga. Ilmnes, et mingi periood olid mul nõrgad juuksed olnud ja ema uuris välja, et sibulamahl pidi kiharad kauniks tegema.

Alati tasub kuulata vanemate inimeste uskumatuid nippe, millega omal ajal end turgutati ja kuidas välimusele viimane lihv anti. Mina leidsin raamatut sirvides mitmeid põnevaid soovitusi.

Näiteks kompress värske näonaha saamiseks: 3 osa kaselehti, 2 osa kurgiviile, 3 osa männipungi. 3 g segu 0,5 l vee kohta. Keeta 3 minutit ja lasta kuni 30min tõmmata. Muide, kompressidega seoses meenus mulle samuti minu emake, kes tegi silmadele erinevaid kompresse. Üks osa meie sügavkülmikust oli tulvil tema erinevaid kompresse ja kummeliga jääkuubikuid.

Samuti meenub mulle, kuidas ema tegi näole erinevaid auruvanne. Siit raamatust leidsin ühe retsepti, mida võib väga edukalt teha enne sügavpuhastava maski kasutamist: lisa kaussi kuivatatatud pärnaõisi või kummelit, vala üle liitri keeva veega. Kummardu kausi näoga kausi kohale ja pane rätik üle pea. Võta vanni 5–10 minutit. NB! Kui näol esineb herpest või laienenud veresooni, on auruvannid vastunäidustatud.

Kõige põnevam oli aga vast soovitus, et sinikad võtab kiiremini ära kui panna nende peale vahustatud munavalget. Minu jalad on kevadest hilissügiseni tõukerattaga sõitmise tulemusel sinikaid täis. Kuus vähemalt korra õnnestub mul tõukeratta terava äärega endale vastu jalgu lüüa, vahel on nii valus, et karjataks üle tänava, aga seni olen hinganud sisse ja välja ning sõitnud rattal edasi. Lubasin, et kui endale tõuksiga liiga agaraid kurve võttes järgmise sinika tekitan, siis ravin seda justnimelt vahustatud munavalgega ja annan ka sulle teada, kuidas mõjus.

Lugedes neid soovitusi, tabasin end mõttelt, et kuna raamat on tasuta, siis loeksin meeldeldi ka sinu muljeid. Raamatu saab alla laadida siit ja mina loosin omakorda kõikide vahel, kes muljetavad kommentaariumis, milline ilusoovitus kõige enam meeldis või üllatas, välja kosmeetikakoti Elizabeth Ardeni minitoodetega. Alustas ju ka Elizabeth Arden oma edulugu just Eight Hour ravisalviga, mis on tänaseks vallutanud kogu maailma. Kosmeetikakoti koos kolme tootega loosin välja 2.jaanuaril. Loodan südamest, et siis on igaüks meist saanud aja maha võtta ja pisut puhanud.


SHARE:

4 comments

  1. Esiteks, aitäh - väga armas lugemissoovitus! Esivanemate nippe tasub au sees hoida ja mäletada, sest need on tõeline rikkus.

    Ma olen oma isiksusetüübilt alati olnud see n-ö väike vanainimene, kes eelistas juba lapsepõlves teiste omaealistega ringi hüppamisele pigem vaikselt kuulata, mis põnevaid lugusid täiskasvanud räägivad. Küll jõuab ka ringi hüpata. Raamatuid olen ma ka alati armastanud või kui nüüd järgi mõelda, siis ehk armastavad nemad hoopis mind, sest ikka ja jälle leiab mõni tee minuni? Nagu ka see Sinu soovitus - puhas kuld ühes teatmeteoses.

    Ilmselt kuna ma olen maal üles kasvanud, siis paljud neist tõdedest on juba niisamagi minu "põhivaras" olemas ja väga väärtuslikud. Üllatavaim soovitus oli aga "Ohatise vastu aitab kokku uhmerdatud värske mailase ja nõgese puder." Seekord oli üllatus minu jaoks aga pigem natuke skeptilise poole pealt. Nõges (mitte ainult muidugi) võib olla väga suure väega ravimtaim ja sellega koostööd tehes tuleb kindlasti suhtuda aupaklikkusega Emakese Maa vastu. Mina nimelt doseerisin üks kevad ilmselt värske nõgese teega üle ja mu nahk muutus päikese suhtes tundlikumaks ning selle tagajärjel mulle hoopis tekkisid suunurkadesse tohutud ohatised. Samas on võimalik ka, et selle sama taimega saab neid jällegi ka ravida. Loodus on väga tark ja seda ei tasu kunagi alahinnata :) Aga ikka omaenese tunnetusega kõigele läheneda :) Küll aga olen ma nõgese abiga väga edukalt turgutanud oma väsinud jalgu, minnes saunalavalt otse nõgesepõõsasse jalutama ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saunast otse nõgesepõõsasse? Ma olen väga suur saunataja, kuid sellist soovitust pole veel kuulnud. Kuidas ta toimib ja mis moodi jalad reageerivad? Kõlab väga intrigeerivalt ja kuigi ma pean end üsna julgeks, siis see tundub üsna võimatu ettevõtmine ...

      Delete
    2. Saun muudab nõgeste kõrvetuse suhtes naha kuidagi pehmemaks, justnagu ei kujutaks tegelikult ju eluilmaski ette, et lihtsalt tõuseks oma kirjutuslaua tagant üles ja viskuks ihualasti lumehange, aga peale mõnusat korralikku leili on see ometi suurepärane ajaveetmisviis :) Jalad surisevad pärast mõnusasti ja selline hea värske tunne on. Eriti hästi toimib kevadiste noorte nõgesetaimedega, suurte suviste nõgesevihtadega pole ma ka suutnud katsetada ;)

      Delete
  2. Minu 1903. aastal sündinud vanaema parim soovitus oli humalakäbitõmmis juuste väljalangemise vastu. Ja aitas suurepäraselt, oli siis tookord põhjus operatsioonijärgses stressis või milles iganes, aga väljalangemine lõppes ja hakkasid tagasi kasvama mis mühin.
    Kunagi, kui näomaske ei olnud, sai neid koduselt ise tehtud, nüüd tundub see suur mäkerdamine, aga aegajalt kasutan niisutatud kaerahelbeid näonaha kergeks koorimiseks. Tundlikule ja õrnale nahale suurepärane.

    ReplyDelete

Blogger Template Created by pipdig