Saturday, August 27, 2016

Shamefully tasty combination


Once again one embarrassingly simple and shamefully tasty combination. A nice result is guaranteed. These pastries are good with potato only, but also with added cheese or meat, so everyone can find a mix that suits their fancy. For the potato filling, the best are type C or D potatoes, aka mashing potatoes that are floury and break when boiled. The filling will be creamy and thick, especially when you add butter or cheese.


What's needed? 

500g puff pastry  
3-4 peeled, boiled and mashed potatoes  
A handful of coriander, chives or other herbs of preference, chopped  
50 g (or more) butter (35% cream is also fine)  
Grated cheese (optional)  
Egg for brushing  
You can make the filling heartier by adding bacon or other meat, if you wish


How to prepare?  

Mix pieces of butter into the mashed potatoes and let melt. Add chopped herbs, cheese if you're using it, and season with salt and pepper. Roll the pastry into a long rectangle on a surface covered in flour. Spread the potato filling onto the middle 1/3, press it into an even "sausage" and lift both pastry edges onto the mashed potato. Turn the seam where the edges of the pastry come together underneath and cut the filled pastry sausage into slices. Lift onto a baking tray, brush with beaten egg and bake at 200 degrees (fan mode) for 10-15 minutes until the patties are lovely golden brown. Serve warm.

Explore Tuuli Mathisen's other recipes in her wonderful blog "Ise tehtud, hästi tehtud".



Taaskord üks piinlikult lihtne ja häbematult hästi maitsev kooslus. Mõnus tulemus on garanteeritud. Mõnusad on need pirukad nii ainult kartuli ja ürtidega kui ka juustuse või lihasema lisandiga, nii et igaüks võib endale sobivaima variandi ise leida. Kartulitäidise jaoks on parimad C või D tüüpi kartulid ehk pudrukartulid, mis on jahused ja keevad katki. Tuleb hea tihe ja kreemine täidis, eriti kui veel võid või juustu lisada.  


Mida sa vajad?

500 g lehttainast 3-4 kooritud, keedetud ja pudruks surutud kartulit 

peotäis koriandrit, rohelist sibulat vm meelepärast ürti hakituna 
50 g (või rohkem) võid (sobib ka 35%-line koor) 
soovi korral riivitud juustu 
muna määrimiseks 
Soovi korral võib tummisema täidise teha näiteks peekoniga vm lihasema kraamiga  


Kuidas valmistada?

Sega kuuma kartulipudru sisse tükeldatud või ja lase sulada. Sega juurde hakitud ürdid, soovi korral juust ning maitsesta segu soola ja pipraga.  Rulli jahusel pinnal tainas piklikuks ribaks. Riba keskmisele 1/3-le laota kartulitäidist, suru see ühtlaseks "vorstiks" ning tõsta mõlemad tainaääred kartulipudru peale. Keera liitekoht allapoole ning lõika täidetud tainavorstist meelepärase suurusega pirukad. Tõsta ahjuplaadile, määri pealt lahtiklopitud munaga ning küpseta 200 kraadi juures (pöördõhuga) 10-15 minutit ehk seni, kuni pirukad on kaunilt kuldpruunid. Serveeri soojalt.

Vaata Tuuli Mathiseni teisi retsepte tema võrratust blogist "Ise tehtud, hästi tehtud", mille leiad SIIT.
SHARE:

No comments

Post a Comment

Blogger Template Created by pipdig